Thursday, 3 June 2010

001 ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ.ΠΑΡΠΑΣ BSc.,MSc (Eng)
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
TEL 99680229 FAX 22420034
email gtparpas@cytanet.com.cy
http://parpaseng.blogspot.com

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΠΙΤΙ ΤΕΥΧΟΣ 14- 1997

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΟΧΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

Όπως φαίνεται τα φωτοβολταϊκά συστήματα μπαίνουν για καλά στην ζωή μας. Τα βλέπουμε σε διάφορους τηλεφωνικούς θαλάμους, στους αναμεταδότες ραδιοφώνου / τηλεοράσεως, εξοχικά σπίτια κ.τ.λ. Στην εξοχική κατοικία για παράδειγμα συναγωνίζονται σε τιμές την Αρχή Ηλεκτρισμού και τις γεννήτριες πετρελαίου.
Ένα απλό σύστημα φωτοβολταϊκού συστήματος για εξοχική κατοικία αποτελείται από ένα ή περισσότερα φωτοβολταϊκά πλαίσια, ένα ρυθμιστή φόρτισης / αποφόρτισης, ένα ή περισσότερους συσσωρευτές (μπαταρίες) και το φορτίο (λαμπτήρες, τηλεόραση, ραδιόφωνο, κινητό τηλέφωνο κτλ)

ΠΩΣ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Κατά την διάρκεια της ημέρας τα φωτοβολταϊκά πλαίσια μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρισμό για άμεσο χρήση ή φορτίζουν μέσω του ρυθμιστή τις μπαταρίες, για μετέπειτα χρήση. Όταν οι μπαταρίες γεμίσουν ο ρυθμιστής σταματά την φόρτιση. Ο ρυθμιστής επίσης διακόπτει την κατανάλωση σε περίπτωση που θα αποφορτιστούν οι μπαταρίες.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ;
Είναι γνωστό ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα είναι σιωπηλά δεν είναι επικίνδυνα για την υγεία, δεν καταστρέφουν το περιβάλλον, δεν δημιουργούν ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Δεν χρειάζονται καύσιμα. Χρειάζεται ελάχιστη προσοχή με τις μπαταρίες δηλαδή όση προσοχή χρειάζεται η μπαταρία του αυτοκινήτου. Το ρεύμα της μπαταρίας δεν ¨κλοτσά¨ όπως το ρεύμα στην κατοικία μας αλλά σε περίπτωση που θα χρησιμοποιηθεί μετατροπέας (inverter) χρειάζεται αρκετή προσοχή. Στη έξοδο έχουμε 240V AC 50Hz που μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα και σοκ όπως το κανονικό ρεύμα από την Ηλεκτρική.

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Τα υλικά είναι προτιμότερο να αγοράζονται από ένα προμηθευτή και είναι συνήθως τα ακόλουθα:
ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ . Μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική. Στην Κυπριακή αγορά υπάρχουν αρκετές καλές μάρκες με πολύ καλά χαρακτηριστικά. Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια ¨το φως ¨ σε ηλεκτρική ενέργεια συνήθως 12V DC. Στην Κύπρο έχουμε περίπου 330 ημέρες ηλιοφάνεια και τους υπόλοιπες που δεν είναι συνεχόμενες έχουμε αρκετό φως για να παράγουμε ικανοποιητικές ποσότητες ηλεκτρισμού. Είναι λάθος να νομίζουμε ότι το καλοκαίρι με περισσότερη ( για την Κύπρο) ηλιοφάνεια παράγουμε περισσότερο ρεύμα επειδή τα φωτιοβολταϊκά πλαίσια υπερθερμαίνονται και ελαττώνουν την παραγωγή. Έτσι η παραγωγή είναι σχεδόν ομοιόμορφη χειμώνα-καλοκαίρι.
ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΦΟΡΤΙΣΗΣ / ΑΠΟΦΟΡΤΙΣΗΣ τοποθετείται για να προστατέψει τις μπαταρίες από υπερφόρτιση και αποφόρτιση. Αν κατά λάθος συμβεί τότε οι μπαταρίες καταστρέφονται. Αρκετοί κατασκευαστές προτείνουν συστήματα δίχως ρυθμιστή αλλά προτείνουν και ειδικές μπαταρίες που είναι πολύ ακριβές
ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ (ΣΥΣΣΩΡΕΥΤΕΣ): Χρειάζονται για αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας για μετέπειτα χρήση. Αρκετοί κατασκευαστές προτείνουν πολύ ακριβές μπαταρίες κλειστού τύπου με την δικαιολογία ότι μπορούν να αποφορτιστούν σχεδόν τέλεια και ακολούθως να ξαναφορτισθούν δίχως προβλήματα. Άλλοι κατασκευαστές προτείνουν μπαταρίες χαμηλής επιδιορθώσεως μολύβδου (lead acid) δηλαδή συνηθισμένες μπαταρίες αυτοκινήτου σε χαμηλές τιμές αλλά πάντα προτείνουν και τον ρυθμιστή φόρτισης / αποφόρτισης για προστασία. Και στις δυο περιπτώσεις λειτουργούν χωρίς προβλήματα.
ΦΟΡΤΙΟ: Το φορτίο συνήθως είναι κάποιος αριθμός λαμπτήρων φθορισμού 2Χ8W, 20(18)W που είναι ειδικά κατασκευασμένες για συνεχές ρεύμα 12V μπαταρίας. Τηλεόραση, ραδιόφωνο συνήθως είναι τα ίδια που χρησιμοποιούνται στα σπίτια μας και χρειάζονται μετατροπέα (inverter) από 12V σε 240V 50Hz με κάποια επιπρόσθετη τιμή. Υπάρχουν στην διεθνή αγορά ραδιόφωνα, τηλεοράσεις ακόμη και ψυγεία χαμηλής τάσης 12 V DC αλλά όπως φαίνεται δεν εισάγονται στην Κύπρο ή όταν εισάγονται είναι πολύ ακριβά.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Το σύστημα χρειάζεται συνήθως κάποια ελάχιστη συντήρηση δηλαδή μια φορά το μήνα καθαρισμό των πλαισίων και στην περίπτωση μπαταρίας μόλυβδου γέμισμα με απεσταγμένο νερό αν χρειάζεται. Οι λαμπτήρες πιθανό να καούν και τότε χρειάζονται άλλαγμα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα δεν έχουν κινητά μέρη και έτσι αποφεύγονται οι τριβές και καταστροφή του συστήματος. Στα φωτοβολταϊκά πλαίσια συνήθως οι κατασκευαστές δίνουν διάρκεια ζωής από 10-15 χρόνια, αν και οι περισσότερες γνωστές περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει αυτά τα όρια. Στις ακριβές μπαταρίες κλειστού τύπου δίνουν διάρκεια ζωής μέχρι 8 χρόνια και στις συνηθισμένες μπαταρίες μολύβδου με καλή συντήρηση και χρήση μέχρι 5 χρόνια. Στα υπόλοιπα ηλεκτρολογικά όπως στις συνηθισμένες κατοικίες.

No comments:

Post a Comment