Tuesday 7 May 2013

096 ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΣΗ Η ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ;


ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ.ΠΑΡΠΑΣ  BSc.,MSc (Eng) Phd (El. Eng)
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
TEL 99680229  FAX 22420034
email gtparpas@cytanet.com.cy

096 ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ   ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΣΗ Η ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ;

Αναφέρομαι στo  άρθρο που έχει δημοσιευτεί στην εφημερίδα   Φιλελεύθερος με τον ίδιο τίτλο στις 22/05/2012 στην σελίδα 8  και αναρτηθεί στο μπλοκ http://parpaseng.blogspot.com στις 25/08/2012.

Η ερώτηση που είχα κάνει τότε είναι:
¨Τι θα γίνει  με τις άδειες για ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ  ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ που έχει εκδώσει η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία σε ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΕΣ  που δεν κατέχουν τα προσόντα σύμφωνα με την περί Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) νομοθεσία και με την Ευρωπαϊκή οδηγία 2006/123/ΕΚ¨

Έχω δυο απαντήσεις  την μια από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών αρ. φακ:08.04.001.04.01 ημερομηνίας 23/10/2012 και την δεύτερη από το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου Α.Φ.6.2. ημερομηνίας 23/10/2012 και  ακολουθούν.

Προς την ΗΜΥ θέλω να τους ευχαριστήσω για την ανάλυση τις πολύ γνωστής  περί Ηλεκτρισμού νομοθεσίας αλλά προχωρώ προς την ακόλουθη ερώτηση:
Κάποια στιγμή οι μηχανικοί και διευθυντές του τμήματος θα βγείτε με σύνταξη και πιθανό να προχωρήσετε σε ιδιωτικές εργασίες.  Τότε θα πέσετε από τα σύννεφα όταν καταλάβετε ότι ως προς την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου το δίπλωμα σας που αποκτήθηκε με κόπους και σπουδές  για τις 99% των εγκαταστάσεων (μέχρι 25ΧΒΑ) είναι ισοδύναμο για μελέτες με τα πιστοποιητικά που εκδίδατε σε ηλεκτροτεχνίτες  μετά από εξετάσεις.

Προς το ΕΤΕΚ  επίσης θέλω να τους ευχαριστήσω για την επιστολή τους και την δέσμευση του ΗΜΥ ότι θα κάνει μόνο δυο σειρές εξετάσεων εφάπαξ, (μόνο για το 2012 ή για κάθε χρόνο) και θα εφαρμόσει ασυμβίβαστο μεταξύ  μελετητή και εργολήπτη.
Στο δεύτερο μέρος το ΕΤΕΚ μας αναφέρει ότι οι περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών  κανονισμοί δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα μελέτης σε άτομα που κατέχουν πιστοποιητικό ικανότητας εργολήπτη μελετητή (πιθανό από το ΗΜΥ).
Όμως την τελική έγκριση οικοδομής οι  περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών  κανονισμοί θέλουν τον Αρχιτέκτονα,  Πολιτικό ή Τοπογράφο Μηχανικό  να υπογράφουν την ορθότητα της ηλεκτρικής εγκατάστασης.

Το νόημα που εξάγεται είναι
Α) Η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία Κύπρου με την απαρχαιωμένη  περί Ηλεκτρισμού Νομοθεσία τρώγει τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς από κάτω
Β)  Το Τεχνικό και Επιστημονικό Επιμελητήριο Κύπρου με τους νεότατους  περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών  κανονισμούς τρώγει τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς από πάνω.

Τι παραμένει για τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς;  (1%) Τίποτε.

Έχει αναρτηθεί στο http://parpaseng.blogspot.com στις  7/05/2013




     

  

No comments:

Post a Comment