Wednesday 22 May 2013

0102 ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ.ΠΑΡΠΑΣ  BSc.,MSc (Eng) Phd (El. Eng)
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
TEL 99680229  FAX 22420034
email gtparpas@cytanet.com.cy

0102  ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Αναφέρομαι στo αρθρο  του Νέαρχου Κυπριανού   στην εφημερίδα Φιλελεύθερος   ημερομηνίας 24/03/2012 στην σελίδα 21 με τίτλο   ¨Η μαγική συσκευή από το Ισραήλ¨  που εξηγεί  πως ξεκίνησε το 1959 η εκμετάλλευση του ήλιου χάρη στο επιχειρηματικό δαιμόνιο του Ηρακλή Χατζηρακλέους (βιομηχανία ΘΗΑ) και παραθέτω τις απόψεις μου:
Θυμάμαι το φορτηγό με τον ηλιακό θερμοσίφωνα πάνω του να περνά από τον Στρόβολο πιθανός για την Λακατάμια με την επιγραφή ΘΗΑ.
Επίσης ένας άλλος πρωτοπόρος ο Ψημολοφίτης (μετέπειτα ΜΕΤΑΛΚΟ) πειραματιζόταν το 1960 μπροστά στα μάτια μας επίσης με παρόμοια συσκευή.
Οι δυο εταιρείες μεγάλωναν μαζί με αρκετό συναγωνισμό και ανταγωνισμό. Στην αρχή με γαλβανιζέ σωλήνες ( Ο πρώτος ηλιακός στο σπίτι μου με την περήφανη επιγραφή ΘΗΑ το 1979 ήταν με γαλβανιζέ σωλήνες, γαλβανιζέ κύλινδρο και γαλβανιζέ ντεπόζιτο-άντεξε μέχρι το 1999 οπότε τον άλλαξα)
Ακολούθως άρχισαν με χάλκινες σωλήνες και επιλεγμένες μαύρες μπογιές.
Και οι δυο εταιρείες όπου παρουσιαζόντουσαν εντός και εκτός Κύπρου μάζευαν τον θαυμασμό και τα πρώτα βραβεία. Ήμουν παρών στην βράβευση της Μετάλκο στην διεθνή έκθεση της Βαγδάτης το 1978.
Πολλές άλλες εταιρείες που κατασκεύαζαν ηλιακούς θερμοσίφωνες έχουν διευθυντές που βρήκαν από τις δυο πρωτοπόρες εταιρείες.
Όλα πήγαιναν καλά ώσπου άρχισαν διατάγματα και οδηγίες από την κυβερνητική μηχανή
Οδηγία 1.
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας δεν πρέπει να εξέχει περισσότερο από 1.65μ πάνω από την οροφή του κτιρίου  (Υπουργείο Εσωτερικών-Πολεοδομία)
Οδηγία 2.
Χορηγία θα δίνεται μόνο σε ηλιακούς θερμοσίφωνες που έχουν αντλία ανακύκλωσης μεταξύ θερμοσίφωνα και καταναλωτή. (Υπουργείο Εμπορείου και Βιομηχανίας –Τμήμα Ενεργείας)
 Οδηγία 3.
Οι θερμοσίφωνες θα ενώνονται στην παροχή ρεύματος μέσο reaple control  για να μπορεί ο παροχέας ηλεκτρισμού  να διακόπτη  την παροχή σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. ( Υπουργείο Συγκοινωνιών και έργων – Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας και Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου)

Είναι κατανοητό ότι οι άνω οδηγίες εκδόθηκαν  δίχως κανένα πείραμα και θα έλεγα και σκέψη

Τι είχαμε πριν τις άνω οδηγίες:
Είχαμε ηλιακούς θερμοσίφωνες με 1-3 πλαίσια σε κλήση 45 βαθμούς.
Πάνω από τα πλαίσια τον θερμοσίφωνα περίπου 200lt (3 kW element) και στο ψηλότερο σημείο το ντεπόζιτο 1.5 τόνο. Ολικό ύψους κατασκευής περίπου 4 μέτρα.
Τα  προβλήματα του ηλιακού θερμοσίφωνα με την άνω διάταξη είναι ότι οπτικά σε ορισμένους δεν αρέσει , και η κατανάλωση νερού   μέχρι να έρθει το ζεστό νερό στην φουντάνα του καταναλωτή , είναι  L10=0,002544 (m3). Μηδενική κατανάλωση ηλεκτρισμού  κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Είναι γνωστό πως εργάζεται ο άνω ηλιακός θερμοσίφωνας αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι είναι αυτορρυθμιζόμενος αθόρυβος  με ελάχιστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους χειμερινούς μήνες που δεν έχουμε   ηλιοφάνεια.

Τι έχουμε μετά τις άνω οδηγίες:
Έχουμε ηλιακούς θερμοσίφωνες με τα ηλιακά πλαίσια και  θερμοσίφωνα 200lt (3kW element) στην οροφή με το ντεπόζιτο αλλού.(πρώτη οδηγία)
Είναι κατανοητό ότι για να εργαστεί αυτό το σύστημα χρειάζεται πιεστικό, και αντλία ανακύκλωσης,(δεύτερη οδηγία)  μεταξύ  θερμοσίφωνα και  καταναλωτή.
Τώρα με αυτή την διάταξη δεν έχουμε οπτικό πρόβλημα, αλλά αμέσως παρουσιάζεται ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ. Ο θόρυβος από το πιεστικό στο ένα μέτρο είναι ίσος με 80db. Η επιστροφή νερού από την αντλία ανακύκλωσης τώρα είναι για την ιδία κατοικία 20 μετρά και έχουμε L20=0,005088 (m3)
Τώρα μπορούμε να καταγράψουμε την ηλεκτρική κατανάλωση για κάθε φορά που θα χρειαστούμε ζεστό νερό:
ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ = 0,906 kWh
Η τρίτη οδηγία για το reaple control έπειτα που περίπου 10 χιλιάδες  πελάτες των ηλεκτρολόγων, πλήρωσαν περίπου €170,00 για κάθε εγκατάσταση και η ΑΗΚ άγνωστο ποσό  για τα εξαρτήματα που χρειαζόταν, έγιναν αρκετές  δοκιμές χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η όλη προσπάθεια ακολούθως εγκαταλείφθηκε και ατόνησε.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Κύπριος καταναλωτής με αυτές τις οδηγίες στράφηκε στις εισαγόμενες συσκευες και πολλές κυπριακές εταιρείες έκλεισαν.

1 comment:

  1. Βρήκα μια σελίδα η οποία αναφέρεται στους ηλιακούς θερμοσίφωνες:
    http://www.apolloteck.gr/solar-heater.html

    ReplyDelete