Thursday 24 March 2011

018 ΠΩΣ ΚΑΛΟΘΕΛΙΤΕΣ ΕΠΙΖΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΑΛΛΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ.ΠΑΡΠΑΣ BSc.,MSc (Eng),PhD (EL. ENG)
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
TEL 99680229 FAX 22420034
email gtparpas@cytanet.com.cy
http://parpaseng.blogspot.com

ΠΩΣ ΚΑΛΟΘΕΛΙΤΕΣ ΕΠΙΖΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΑΛΛΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

Το 1976 μέχρι το 1981 εργαζόμουν στο Ιράκ και ερχόμουν μόνο για διακοπές στην Κύπρο.
Σε μια από της επισκέψεις μου διάβασα στις εφημερίδες ότι στην Πλατεία Μεταξά ( έπειτα Πλατεία Ελευθερίας) στην Λευκωσία θα γινόταν τα εγκαίνια για ένα Ρολόι που θα εργαζόταν από τον ήλιο μέσο φωτοβολταϊκών
Επειδή από το πανεπιστήμιο είχα γνωρίσει τα φωτοβολταϊκά από το 1973 , στην πρώτη τότε πετρελαϊκή κρίσι, αποφάσισα πάω στα εγκαίνια.
Ένας τεχνίτης ειδικός στα ηλεκτρολογικά αυτοκινήτων είχε φτιάξει το σύστημα που αποτελείτο από ένα μικρό φωτοβολταϊκό 2W, το ηλεκτρικό ρολόι 10W και μια μπαταρία αυτοκινήτου 40ΑΗ.

Αμέσως στο μυαλό μου έκανα τους ακόλουθους υπολογισμούς:

Παράγει το φωτοβολατϊκό 2W Χ 10 ώρες ηλιοφάνεια = 20WΗ ανά ημέρα

Καταναλώνει το ρολόι 10W Χ 24 ώρες =240WΗ ανά ημέρα

Μπαταρία αν είναι γεμάτη έχει Ισχύ 40ΑΗ Χ 12V = 360W

Δηλαδή το ρολόι θα εργαστεί ημέρες
= 360W/(240WΗ-20WΗ)≈1.4 ημέρες

Το είπα πρώτα στον τεχνικό, που η απάντηση του ήταν <που ξέρεις εσύ ρε μικρέ>. Το μικρέ αν και ήμουν τότε τριαντάρης το κατάπια, αλλά το είπα και στους παρευρισκομένους συμβούλους και δημάρχους που νομίζω ότι δεν κατάλαβαν τι τους είπα.

Ακολούθως έφυγα πάλε για το Ιράκ αλλά δεν ξέχασα το φωτοβολταϊκό ρολόι. Έτσι σε μια εφημερίδα που παραλαμβάναμε κάποτε κάποτε μέσο γνωστών μας που έφθαναν στο Ιράκ είδα ένα άρθρο που έλεγε ότι τα ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ συστήματα είναι τόσο αδύνατα που ούτε ένα ρολόι δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Ο δήμαρχος και οι σύμβουλοι τότε ήθελαν να κάνουν κάτι καλό αλλά έκαναν ακριβώς το αντίθετο. Η δυσφήμιση που έκαναν στα φωτοβολταϊκά και συγκεκριμένα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν επέτρεψε στους πολιτικούς να αποφασίσουν στην ώρα τους για την εγκατάσταση τους στην Κύπρο.
Το ρολόι βρίσκετε στην ίδια θέση που ήταν τότε σε αχρηστία.

No comments:

Post a Comment