Thursday, 29 September 2011

027 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ – ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΜΕ ΣΚΙΑΣΤΡΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ.ΠΑΡΠΑΣ BSc.,MSc (Eng) Phd (El. Eng)
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
TEL 99680229 FAX 22420034
email gtparpas@cytanet.com.cy
http://parpaseng.blogspot.com

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ – ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΜΕ ΣΚΙΑΣΤΡΟ
Διαβάσαμε στο ενημερωτικό δελτίο του ΕΤΕΚ τεύχος 146 του Ιουνίου 2011 το άρθρο <ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ ΑΠΟ ΕΤΕΚ ΓΙΑ ΤΟ 2 ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ> .
Λόγω και του επαγγέλματος μου έχω εντοπίσει τα ακόλουθα προβλήματα στο πρόγραμμα που ακολουθούν οι ειδική για να δώσουν ενεργειακή κατηγορία στα κτίρια στην Κύπρο.
1. Πρόβλημα στον ηλιακό θερμοσίφωνα με πιεστικό και αντλία ανακύκλωσης.( ΒΛΕΠΕ ΗΛΙΑΚΟΣ ΘΕΡΜΟΣΥΜΦΩΝΑΣ στο παρών μπλοκ 21/11/2010 και ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΥΜΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΕΣ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ στο παρών μπλοκ 19/07/2011 και ΕΝΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΥΜΦΩΝΕΣ στο παρών μπλοκ 25/09/2011).
2. Πρόβλημα με τα μεγάλα νοτιά παράθυρα και σκίαστρα
3. Πρόβλημα με τους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού ( βλέπε τεύχος ΕΤΕΚ τεύχος 143Μάρτιος 2011 ΟΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΣΥΜΠΑΓΕΙΣ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ και ΣΥΜΠΑΓΕΙΣ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ στο παρών μπλοκ 19/12/2010).
4.Προβλημα με την θέρμανση πετρελαίου.
5. Πρόβλημα με τις πισίνες
6. Πρόβλημα με τα ψυκτικά μηχανήματα τύπου VRV.
7. Πρόβλημα με Αυτοματισμούς φωτισμού.
8. Άλλα προβλήματα που θα εμφανιστούν αργότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΚΑΙ ΣΚΙΑΣΤΡΑ
Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθώ με τα μεγάλα νοτιά παράθυρα και σκίαστρα.
Στα μέσα του Αυγούστου 2011 με κάλεσαν σε μια κατοικία που είχε πάρει από την ΑΗΚ τον λογαριασμό της περασμένης περιόδου (δυο μήνες) με το καταπληκτικό ποσό των €3500,00. Εξετάζοντας την κατοικία αισθάνθηκα ότι μεταξύ των νότιων εξωτερικών γυαλιών (διπλά με μεβράνη και εξωτερικό κλειστό σκιάστρο) και εσωτερικής κουρτίνας υψηλή θερμοκρασία. Το laser πιστόλι στο εξωτερικό σκιάστρο δείχνει 48C, εσωτερικά μεταξύ γυαλιού και κουρτίνας με συνηθισμένο θερμόμετρο 32C. Εσωτερική θερμοκρασία δωματιου20 C.
Ο νόμος του LAMBERT.
Το χοντρό βιβλίο της θερμοδυναμικής λέγει:
Η ενέργεια ακτινοβολίας από ένα ζεστό σώμα σε ένα με χαμηλότερη θερμοκρασία ισούται με το γινόμενο της σταθερές του STEFAN-BOLTZMANN (σ=5,67 exp-8) επί της επιφάνειας σε τετραγωνικά μέτρα (A=10sq.m) επί του γεωμετρικού παράγοντα (F12=0,8-1) επί της διαφοράς απόλυτης θερμοκρασίας των επιφανίων στην 4 δύναμη και γράφεται:

q12=σ Χ Α Χ F12 X (T14- T24) = (W)
=5,67 exp-8 X 10 X 1 X [(48+273)4-(20+273)4] = 1840W
Ο νόμος του LAMBERT δεν ξεχωρίζει συχνότητες αλλά ενσωματώνει όλες της συχνότητες.
Τώρα είναι κατανοητό από πού εμφανιστήκαν τα €3500,00 –το σπίτι είχε 4 τέτοια παράθυρα (VRV αδυνατεί να σταματήσει μέρα νύκτα) και όμως το πρόγραμμα του Ιδρύματος Ενεργείας το έχει κατατάξει στην τάξη Β.(U = 0,7 παραθύρων)
Το πρόγραμμα που μας έχει υποβάλει να χρησιμοποιούμε το Ίδρυμα Ενεργείας είναι για κάποιες βόρειες χώρες που από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο είναι καλυμμένες από χιονιά, τον υπόλοιπο χρόνο οι βροχές είναι σχεδόν συνεχόμενες το χόρτο μεγαλώνει μέχρι και ένα μέτρο, τα σύννεφα είναι τόσο μαύρα χειμώνα και καλοκαίρι ώστε χρειάζονται μεγάλα παράθυρα για φωτισμό. Ήλιος για θέρμανση- ούτε να το σκεφτείς.
Σε εμάς είναι το αντίθετα. Τον χειμώνα Νοέμβριος μέχρι Φεβρουάριος με λίγες βροχές, η γη πρασινίζει με κάποιο αραιό χορτάρι. Τον υπόλοιπο χρόνο το χορτάρι στεγνώνει και κιτρινίζει.
Είμαστε σε κλίμα ερήμου.
Δεν χρειαζόμαστε μεγάλα παράθυρα που είναι εστίες θέρμανσης. Αν είναι για φως τότε η αρσέρα (0,4Χ 0,9μετρα) της δίχωρης της γιαγιάς μου δίνει περισσότερο φως και θέρμανση παρά ένα παράθυρο 3Χ4 μετρά σε αυτές τις βόρειες χώρες.
Είναι γνωστό ότι στο πρόγραμμα ενσωματώθηκε περιορισμός στα μεγέθη των παράθυρων. Τότε πως συμβαίνει να έχουμε διαλέξεις για γυάλινα σπίτια και συνεχώς κτίζονται νέα κτίρια με κατηγορία Α ή Β με τεράστια παράθυρα.
Πετυχαίνουμε ακριβώς το αντίθετο αντίς να αυξάνουμε την οικονομία αυξάνουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.
Παρακαλώ σχόλια αν διαφωνείτε.

No comments:

Post a Comment