Wednesday, 16 November 2011

031 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ – ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ.ΠΑΡΠΑΣ BSc.,MSc (Eng) Phd (El. Eng)
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
TEL 99680229 FAX 22420034
email gtparpas@cytanet.com.cy
http://parpaseng.blogspot.com

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ – ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ.
Διαβάσαμε στο ενημερωτικό δελτίο του ΕΤΕΚ τεύχος 146 του Ιουνίου 2011 το άρθρο <ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΩΝ ΑΠΟ ΕΤΕΚ ΓΙΑ ΤΟ 2 ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ> .
Έχω εντοπίσει τα ακόλουθα προβλήματα στο πρόγραμμα, που ακολουθούν οι ειδική για να δώσουν ενεργειακή κατηγορία στα κτίρια στην Κύπρο.
1. Πρόβλημα στον ηλιακό θερμοσίφωνα με πιεστικό και αντλία ανακύκλωσης.( ΒΛΕΠΕ ΗΛΙΑΚΟΣ ΘΕΡΜΟΣΥΜΦΩΝΑΣ στο παρών μπλοκ 21/11/2010 και ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΥΜΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΕΣ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ στο παρών μπλοκ 19/07/2011 και ΕΝΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΥΜΦΩΝΕΣ στο παρών μπλοκ 25/09/2011).
2. Πρόβλημα με τα μεγάλα νότια παράθυρα και σκίαστρα (ΒΛΕΠΕ ΕΝΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΜΕ ΣΚΙΑΣΤΡΟ στο παρών μπλοκ 29/09/2011)
3. Πρόβλημα με τους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού ( βλέπε τεύχος ΕΤΕΚ τεύχος 143 Μάρτιος 2011, ΟΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΣΥΜΠΑΓΕΙΣ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ και ΣΥΜΠΑΓΕΙΣ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ στο παρών μπλοκ 19/12/2010).
4. Πρόβλημα με την θέρμανση πετρελαίου. (ΒΛΕΠΕ ΕΝΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ στο παρών μπλοκ 06/10/2011)
5. Πρόβλημα με τις πισίνες (ΒΛΕΠΕ ΕΝΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ –ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΙΣΙΝΕΣ στο παρών μπλοκ 8/10/2011)
6. Πρόβλημα με τα ψυκτικά μηχανήματα τύπου VRV. (ΒΛΕΠΕ ΕΝΕΡΓΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΨΥΚΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ VRV στο παρών μπλοκ 14/11/2011)
7. Πρόβλημα με Αυτοματισμούς φωτισμού.
8. Άλλα προβλήματα που θα εμφανιστούν αργότερα

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ- ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ.
Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθώ με τους αυτοματισμούς φωτισμού τα γνωστά HOME AUTOMATION. Στο πρόγραμμα του υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας για κατάταξη τα κτίρια σε κατηγορίες μια ερώτηση απαιτεί να δηλώσει ο ειδικός αν υπάρχει σύστημα αυτοματισμού φωτισμού. Αν η απάντηση είναι ναι προσθέτει κάποιες μονάδες στην τελική κατάταξη του υποστατικού. Το πρόγραμμα δίνει την εντύπωση ότι το HOME AUTOMATION κάνει οικονομία ηλεκτρισμού. Έτσι είναι;
Ο ιδιοκτήτης με την γυναίκα του έλειπαν τέσσερις μήνες από το σπίτι τους. Η υπηρέτρια εστάλη πίσω στην πατρίδα της προ πολλού. Κανείς δεν ζούσε σε αυτό το σπίτι. Ο ιδιοκτήτης επέμενε ότι είχε σβήσει όλες της ηλεκτρικές συσκευές και είχε πιέσει το black out της κατοικίας. Στο μεσοδιάστημα η ΑΗΚ τους έστειλε λογαριασμό με την ολική κατανάλωση που υπέρβαινε τα 200kWh.
Πρώτη υποψία είναι ο συναγερμός ασφαλείας . Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής δεν κατάγραψε κανένα συμβάν- άρα δεν κατανάλωσε ρεύμα για επαναφορτίσω συσσωρευτών.
Δεύτερη υποψία ρεύματα διαρροής, το μέκερ δίνει : καμιά διαρροή-το σπίτι ήταν καθαρό.
Έβαλα τον ιδιοκτήτη να επαναλάβει τι έκαμε πριν φυγή. Ο καημένος διάκοψε την παροχή σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και πάτησε το black out
Το clamp meter κοντά στον μετρητή έδειχνε 0,625 Α. Τι κατανάλωνε;
Έπειτα από σύντομη έρευνα το βρήκα.
Το τροφοδοτικό ή computer όπως το ονομάζουν οι τεχνικοί ήταν η αιτία
της κατανάλωσης, το clamp meter κοντά στο τροφοδοτικό έδειχνε επίσης 0,625 Α.
Παραπέρα ήταν θέμα μαθηματικών
Ολική ισχύς του τροφοδοτικού
Ρ = U.I= 240 X 0,625 = 150 W =0,150kW
Ολική κατανάλωση
S= P X 24 hours X 60 days = 0,150 X 24 X 60 = 216kWh.

Συμβουλή μου προς ιδιοκτήτες: Όταν εγκαταλείπετε το σπίτι για πολλές μέρες σβήνεται το τροφοδοτικό του αυτοματισμού φωτισμού.Με πλήρωσαν, μέχρι τώρα δεν με ανησύχησαν.
Συμβουλή προς τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες κατοικιών με αυτοματισμούς φωτισμού. Αν θα χρησιμοποιήσετε τον αυτοματισμό φωτισμού απαιτείτε από τους εγκαταστάτες να τοποθετούν αισθητήρια παρουσίας και αισθητήριο επίπεδο εξωτερικού φωτισμού, και μετά ότι άλλο θέλετε. Αν θέλετε μόνο να ρυθμίζεται το επίπεδο φωτισμού ή μόνο να ανάβετε και να σβήνετε τα φώτα δεν χρειάζεται αυτοματισμός. Ένας ρυθμιστής (dimmer) ή ένας διακόπτης είναι αρκετός.
Συμβουλή δωρεάν προς το Υπουργείο Εμπορείου και Βιομηχανίας : Να αλλαχθεί το πρόγραμμα ώστε να δίνει τουλάχιστο ίσα δικαιώματα στον απλό φωτισμό με τους πολυδάπανους αυτοματισμούς.
Δωρεάν συμβουλή προς το ΕΤΕΚ. Μην πέφτετε στις παγίδες των κυβερνητικών συναδέρφων – Ζητάτε δημόσια διαβούλευση πριν να αποφασισεται με ποιού το μέρος είσαστε-Υπάρχουν και στον ιδιωτικό τομέα μηχανικοί που έχουν πείρα και γνώσεις .
Δωρεάν συμβουλή προς το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας- Αναλάβετε επιτέλους το έργο που σας ανάθεσε η πολιτεία, αναθέσατε έρευνα για τους αυτοματισμούς.

Παρακαλώ σχόλια αν διαφωνείτε.

No comments:

Post a Comment