Wednesday 15 August 2012

078 ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΚΟΛΑΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΕ


ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ.ΠΑΡΠΑΣ  BSc.,MSc (Eng) Phd (El. Eng)
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
TEL 99680229  FAX 22420034

078  ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΚΟΛΑΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΕ

Αναφέρομε στο ενυπόγραφο άρθρο ¨Παζάρι για αύξηση του τέλους ΑΠΕ¨ από τον Πέτρο Θεοχαρίδη στον Φιλελεύθερο ημερομηνίας 22/02/2012  σελίδα 3/ Στην Επικαιρότητα.
Είναι κατανοητό από το αρθρο ότι οι βουλευτές μας επιθυμούν να αυξήσουν το τέλος στον ηλεκτρισμό για τα ΑΠΕ. Το ίδιο και η διευθύντρια του υπουργείου Εμπορείου. Ο ¨Σύνδεσμος Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου¨ λέγει ότι αυτά που πληρώνουμε τώρα είναι ικανά για ανάπτυξη των ΑΠΕ. Ο  σύνδεσμος ¨Αιολικής Ενέργειας Κύπρου¨ υποδεικνύει ότι τα φωτοβολταϊκά ευνοούνται άδικα εν σχέση με τα αιολικά.
Ενώ οι αξιωματούχοι του κρατικού τομέα οι βουλευτές  μαζί με τους συνδέσμους κάνουν ΠΑΖΑΡΙ για τα ΑΠΕ άλλες χώρες με πέντε φορές λιγότερη ηλιοφάνεια και αιολικό δυναμικό ίσο  με την Κύπρο χαρακτηρίζονται σαν ¨Παράδεισος των ΑΠΕ¨
Η χωρά αυτή είναι η Τσεχία. 
Τον Ιανουάριο του 2010 στην Τσεχία  είχε εγκατεστημένη ισχύ: Φωτοβολταϊκά  5277MW και Αιολικά   2786 MW (από το ίντερνετ)
Πόση ισχύ έχουμε εγκατεστημένη τώρα στην Κύπρο;
Ένα είναι γνωστό δεν είμαστε παράδεισος για τα ΑΠΕ.
Είμαστε Κόλασης!!!!
Δεν θα εξετάσω ποιος φταίει για την κατάσταση που δημιουργήθηκε αλλά θα θέσω την πρόταση μου προς συζήτηση:
Δεν δημιουργούνται νέα γραφεία για χορηγία αδειών των ΑΠΕ.
Απλός το ένα σημείο επαφής γίνεται η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, είναι η αρχή που πρώτη εκφέρει γνώμη, μαζεύει τα χρήματα μέσο των λογαριασμών ηλεκτρισμού, στέλνει τις επιταγές για την παραγόμενη ενέργεια, ελέγχει και ενώνει τα ΑΠΕ στο δίκτυο.
Ο σύμβουλος ηλεκτρολόγος μηχανικός  του επιχειρηματία που επιθυμεί να αναγείρει ΑΠΕ κατόπιν ραντεβού επισκέπτεται την ΑΗΚ για να του εκφέρει γνώμη για  το σημείο σύνδεσης του ΑΠΕ με το δίχτυο. Ακολουθεί η αίτηση προς ΑΗΚ και με την απάντηση   και υπογραφή όρων σύνδεσης  γίνονται τα σχεδία μελέτης ηλεκτρολογικών, σχεδία στατικής και αρχιτεκτονικής  μελέτης, περιβαλλοντική μελέτη,  μελέτη ασφαλείας και υγείας για ανέγερση και λειτουργία, και άλλες μελέτες που θα αποφασίσει ο ιδιώτης επενδυτής ότι χρειάζονται, όλα από ιδιώτες μελετητές μέλη του ΕΤΕΚ.
Ακολούθως όλες οι άνω μελέτες μαζί με τις δικές τους αιτήσεις   αποστέλλονται με  e-mail για πληροφόρηση μόνο (όχι για χορήγηση άδειας) στους ακολούθους ΡΑΕΚ, ΑΗΚ, ΔΣΜ (Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς),
  Ίδρυμα ενεργειας του ΥΕΒ&Τ, τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας,   ΗΜΥ Υπουργείου Συγκοινωνιών  και Έργων, Τμήμα Ασφαλείας και Υγειάς του Υπουργείου Εργασίας,  Πολεοδομική Αρχή (Έπαρχους) και Δημαρχεία ή Έπαρχο ως αρχή αδείας οικοδομής (είναι οι αρχές που ασχολούνται τώρα με τα ΑΠΕ) και όσους άλλους αποφασίσει το Υπουργικό ή η Βουλή.
Με την απόδειξη (από το ίντερνετ) ότι τα ανωτέρω έχουν γίνει και αποσταλεί ο επιχειρηματίας υπογράφει συμφωνία πώλησης ηλεκτρισμού στην ΑΗΚ σύμφωνα με την κατά καιρούς τιμολόγια του Ιδρύματος Ενέργειας του ΥΕΒ&Τα
Αρχίζει η ανοικοδόμηση του ΑΠΕ, έλεγχος από ΑΗΚ και λειτουργία!!! 
 Είναι ο μοναδικός τρόπος για να μετατρέψουμε την Κύπρο από κόλαση σε παράδεισο για τα ΑΠΕ.

No comments:

Post a Comment