Saturday 15 September 2012

088 ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ.ΠΑΡΠΑΣ  BSc.,MSc (Eng) Phd (El. Eng)
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
TEL 99680229  FAX 22420034
email gtparpas@cytanet.com.cy

088 ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Αναφέρομαι στο επώνυμο άρθρο του Πέτρου Κλεάνθους  στον Φιλελεύθερο ημερομηνίας  5/05/2012  σελίδα  ¨ΑΠΟΨΕΙΣ/11¨ με τίτλο ¨Το φυσικό αέριο και θέση της Κύπρου¨.
Στο αρθρο αναφέρεται ότι ¨Η ευρύτερη  περιοχή της Μέσης Ανατολής συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου συγκεντρώνει το 40%  του παγκοσμίου  αποθέματος φυσικού αερίου¨ Είναι σωστό αν στην  Μέση Ανατολή περιλαμβάνονται η Σαουδική Αραβία, Ιράν και  Ιράκ. Αν όχι η λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή  οικονομικές ζώνες Αιγύπτου, Ισραήλ, Λιβάνου και Κύπρου έχουμε μετά βίας το 4% ( τέσσερα της εκατό) των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Δεν συμφωνώ ότι το φυσικό αέριο είναι το μεταβατικό  καύσιμο που θα μεταφέρει  την ανθρωπότητα από την οικολογικά καταστροφική χρήση του πετρελαίου προς την ευρεία χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Το φυσικό αέριο είναι επίσης ορυκτό όπως το κάρβουνο και  πετρέλαιο  και όλα μαζι  αποβάλουν  διοξείδιο του άνθρακα ως ακολούθως:
Για κάθε Ένα ηλεκτρολογικό kWh (Ένα κιλοβάτ-ώρα) που παράγουμε  έχουμε από κάρβουνο 0,32 kg CO2/ kWh, από πετρέλαιο  0,26 kg CO2/ kWh, και από φυσικό αέριο 0,20 kg CO2/ kWh. (βλέπε: ΙGU+Eurogas (International Gas Union +Eurogas)
Αν εφαρμόσουμε τις αποδόσεις ανά όγκο και βάρος  κτλ.  για κάθε καύσιμο θα δούμε ότι όλα πλησιάζουν στις εκπομπές τα 0,30 kg CO2/ kWh
Το φυσικό αέριο δεν είναι το μεταβατικό καύσιμο που θα μας μεταφέρει στις ανανεώσιμες πηγές ενεργειας, αλλά άλλο ένα ορυκτό καύσιμο με ισοδύναμες εκπομπές  CO2 όπως τα άλλα ορυκτά καύσιμα.


Δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 18/09/2012 στην σελίδα ΔΙΑΛΟΓΟΣ  στον ¨Φ¨ /29

No comments:

Post a Comment