Monday, 1 October 2012

092 ΜΙΚΡΟ ΜΙΝΙ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΠΕ)


ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ.ΠΑΡΠΑΣ  BSc.,MSc (Eng) Phd (El. Eng)
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
TEL 99680229  FAX 22420034
email gtparpas@cytanet.com.cy

092 ΜΙΚΡΟ ΜΙΝΙ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΠΕ)

Βλέπουμε στην τηλεόραση και διαβάζουμε στον τύπο για τεράστια έργα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας(ΑΠΕ)   με εκατοντάδες μεγαβάτ ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά και ακόμη υδροηλεκτρικές γεννήτριες.
Όλα είναι καλά αν γίνουν.
Τι θα κάνει ένας απλός  πολίτης που δεν έχει τόσα λεφτά για αυτά τα τεράστια έργα. Υπάρχουν  τα λεγόμενα μίκρο-μίνι έργα για ανανεώσιμες πηγές ενεργειας (ΑΠΕ)  που ο καθένας μας μπορεί να επενδύσει και να τοποθετήσει  σε ένα μικρό σπίτι ή διαμέρισμα.

Ακολουθούν μίκρο-μίνι   έργα.

1. Ηλιακός Θερμοσίφωνας (για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης)
 Ο ηλιακός θερμοσίφωνας με δυο πλαίσια και θερμοσίφωνα 200lt αν και δεν γνωρίζουμε πόσο ηλεκτρισμό καταναλώνει και πόση θερμική ενέργεια προμηθεύει στην κατοικία μας, είναι η πιο κοινή ΑΠΕ που μπορούμε να τοποθετήσουμε στην στέγη μας. Ο θεωρητικός ή αληθινός  χρόνος απόσβεσης μας είναι άγνωστος.

2. Φωτοβολταϊκά πλαίσια ( για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το δίκτυο)
Το πιο μικρό σύστημα που βρήκα στην αγορά είναι φωτοβολταϊκά πλαίσια 320Wp/24V(dc)  και ινβέρτορ δικτύου  200W  (24Vdc/240V ac). Μπορούν να τοποθετηθούν σε εξωτερικό τοίχο πολυκατοικίας και να χρησιμοποιηθούν σαν σκιάστρα. Θεωρητικός  χρόνο απόσβεσης 2-3 χρόνια.

3. Μίκρο-μίνι   Ανεμογεννήτριες( για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το δίκτυο)
Υπάρχουν στην αγορά μίκρο μίνι ανεμογεννήτριες 320W/24V(dc)  και ινβέρτορ δικτύου  200W  (24Vdc/240V ac) . Μπορούν να τοποθετηθούν σε αγκώνα εξωτερικού τοίχου πολυκατοικίας. Είναι εντελώς αθόρυβες. Θεωρητικός  χρόνο απόσβεσης 2-3 χρόνια.

4. Καυστήρας πέλλετ/πυρήνες ελιάς(για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και θέρμανσης)
Έχουν εισαχθεί περίπου σαράντα καυστήρες με πέλλετ, αλλά επειδή δεν εισάγονται πέλλετς έχουν μετατραπεί σε καυστήρες με καύσιμο από πυρήνες ελιάς.  Ο πιθανός νέος χρήστης καυστήρα πέλλετς πρέπει να είναι διαθέσιμος να εισάξει ακόμη δυο μηχανές και να ξοδεύει αρκετή ώρα για συλλογή κλαδευμάτων από την γειτονιά του. Ένα μικρό   θρυματιστή κλαδευμάτων σε πριονίδια, και μία μικρή μηχανή   μετατροπής πριονιδιών σε πέλλετς. Το πιο μικρό σύστημα που βρήκα στην αγορά είναι καυστήρας / μπόϊλερ πέλλετς 10kW, θρυματιστής 1700kg/h, και μηχανή παραγωγής  πέλλετς 40 kg/h. Μπορεί να τοποθετηθεί σε παράλληλη ή εν σειρά με τον υφιστάμενο μπόϊλερ πετρελαίου. Θεωρητικός  χρόνο απόσβεσης 2 χρόνια.

 5. Καυστήρας πέλλετ σε συνδυασμό με παλινδρομική μηχανή Στίρλινγ και ηλεκτρογεννήτρια (για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και θέρμανσης και ηλεκτρικής ενεργειας δικτύου)
Είναι ακριβώς η ιδία συσκευή με το ανωτέρω αλλά έχει επιπρόσθετα παλινδρομική μηχανή τύπου Στίρλινγ και ηλεκτρογεννήτρια 1 kW που μέσο ινβέρτορα συνδέεσαι με το δίκτυο. Θεωρητικός  χρόνο απόσβεσης 1 χρόνος.

6.Μικρό παραγωγή βιοντίζελ(για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και θέρμανσης και κίνηση του αυτοκινήτου ντίζελ σας)
Για αυτό το έργο θα χρειαστείτε φυτικό λάδι ή τηγανέλαια. Τα τηγανέλαια τα μαζεύουν άλλοι, έτσι παραμένουν τα φρέσκα λάδια από τα εργοστάσια συσκευασίας λαδιού που κρίνονται ακατάλληλα για βρώση. Πριν να προχωρήσετε στη αγορά των μηχανημάτων πρέπει να συμφωνήσετε με κάποιους για την αγορά τουλάχιστον 400 λίτρων λαδιού την εβδομάδα σε πολύ χαμηλή τιμη. Τα μηχανήματα για παραγωγή 400 λίτρων την εβδομάδα  θα καταλάβουν το 20% του γκαράζ σας. Ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή και αγοράζοντας τα χημικά από την γειτονική σας υπεραγορά μπορείτε εύκολα να παράγεται 400 λίτρα βιοντίζελ. Το βιοντίζελ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ντίζελ αυτοκίνητο σας δίχως καμιά αλλαγή, και με ελάχιστες αλλαγές στον καυστήρα θέρμανσης. Θεωρητικός  χρόνο απόσβεσης είναι κάτω από  1 χρόνο, με την προϋπόθεση ότι το λαδί είναι κάτω από 25 σεντς το λίτρο.

7. Μικρό παραγωγή βιοαερίου από ξύλο-Πυρόλυσης (για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης και θέρμανσης και ηλεκτρικής ενεργειας δικτύου)
Τα μηχανήματα είναι αρκετά ακριβά, η πιο μικρή συσκευή παράγει 30kW  θερμό νερό χρήσης / θέρμανσης και  10 kW ηλεκτρική ενέργεια για το δίκτυο. Χρειάζεται επίσης θρυματιστική μηχανή μετατροπής κλαδευμάτων σε τσιπς. Θα χρειαστείτε το μισό γκαράζ σας. Αφού θρυμματιστούν τα κλαδεύματα φορτώνονται στον αντιδραστήρα. Στον αντιδραστήρα καίγονται σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου. Τα αέρια που παράγονται διοχετεύονται σε μηχανή εσωτερικής καύσης που γυρίζει μια γεννήτρια που είναι ενωμένη με το δίκτυο. Χρειάζεται συνχρονισμός  με το δίκτυο. Από το εξώστ και το ραδιατέρ της μηχανής έχουμε νερό θέρμανσης και χρήσης. Θεωρητικός  χρόνο απόσβεσης κάτι παραπάνω από 2 χρόνια.

8. Μίκρο μίνι υδροηλεκτρικός σταθμός
Ο μίκρο μίνι υδροηλεκτρικός σταθμός είναι για τους τυχερούς που ζουν μέσα στις  κοιλάδες τους Τροόδους που έχουν συνεχή ροή νερού.
Ο πιθανός παραγωγός πρέπει να βρει ένα τόπο  που να έχει υψομετρική διαφορά περίπου 10 μετρά. Μπορεί να γίνει με μια μακριά σωλήνα που θα παίρνει το νερό από ένα σημείο και θα το φέρνει σε ένα άλλο σημείο στο ίδιο ποταμάκι. Η πιο μικρή υδροηλεκτρική γεννήτρια που βρήκα στην διεθνή  αγορά είναι 1 kW. Χρειάζεται συνχρονισμός  με το δίκτυο.
Θεωρητικός  χρόνο απόσβεσης είναι κάτω από 1 χρόνο.

Όλα τα άνω έργα δεν είναι ¨κάμετω μόνος σου¨ χρειάζονται εξειδικευμένοι μηχανικοί και τεχνίτες.  

No comments:

Post a Comment