Wednesday 7 December 2011

034 ΜΙΚΡΟΔΙΚΤΥΑ – Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ.ΠΑΡΠΑΣ BSc.,MSc (Eng) Phd (El. Eng)
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
TEL 99680229 FAX 22420034
email gtparpas@cytanet.com.cy
http://parpaseng.blogspot.com

ΜΙΚΡΟΔΙΚΤΥΑ – Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

Στη εφημερίδα ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ του Αυγούστου το 2011 τεύχος 109 δημοσιευθήκαν δυο άρθρα στα «Νέα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου».
Το πρώτο με την ονομασία «Μικροδίκτυα-Μια λύση για την αντιμετώπιση της μειωμένης ενεργειακής αξιοπιστίας», από τον καθηγητή Ηλία Κυριακίδη.
Το δεύτερο με την ονομασία «Η άλλη όψη του νομίσματος – Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: ΜΕΓΑΒΑΤ Ορθολογιστικής Προσέγγισης» από τον καθηγητή Χαραλάμπους Α. Χαραλάμπους.
Πρέπει να παραδεχτώ ότι τα μικροδίκτυα είναι η λύσης για τα κυπριακά δεδομένα.
Αλλά πρέπει να δούμε την πραγματικότητα για την Κύπρο πριν να προχωρούμε:
Έχουμε τρεις σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας – o καθένας ξεχωριστά κάτω από 1000MW.
Έχουμε 1(3) αιολικά πάρκα – o καθένας ξεχωριστά κάτω από 100 MW.
Έχουμε φωτοβολταϊκούς σταθμούς (δεν γνωρίζω πόσους) όλοι κάτω από 0,15 MW
Έχουμε 4 σταθμούς που παράγουν ηλεκτρισμό από απόβλητα ζώων- βιοαέριο o καθένας ξεχωριστά κάτω από 2 MW.
Έχουμε ένα σταθμό που εργάζεται από λάδια τηγανίσματος- βιοντίζελ κάτω από 1 MW.
Τώρα που γραφώ αυτό το άρθρο 5/12/2011 ώρα 18.45– Ολική παραγωγή ΑΗΚ και κατανάλωση 483MW αιολικά πάρκα παράγουν 0MW -από την ιστοσελίδα του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου.
Είναι κατανοητό ότι τα φωτοβολταίκα πάρκα δεν συνεισφέρουν τώρα είναι νύκτα.
Εργάζονται μόνο οι τρεις σταθμοί, σίγουρα και οι σταθμοί βιοαερίου και βιοντίζελ.
Όλα τα ανωτέρω δείχνουν ότι η Κύπρος έχει το δικό της μικροδίκτυο.
Ο κάθε ένας σταθμός αυτή την στιγμή μπορεί να προμηθεύσει την δική του περιοχή δίχως να ενώνεται μέσο υψηλής ή χαμηλής τάσης με τους άλλους σταθμούς. Συγχρόνως όλοι οι σταθμοί είναι ενωμένη μέσο μεσαίας και υψηλής τάσης μεταξύ τους.
Όπως φαίνεται οι τεχνοκράτες έχουν δημιουργήσει τα μικροδίκτυα δίχως να περιμένουν καμιά πολιτική απόφαση.
Το κυπριακό σύστημα παραγωγής και διάθεσης είναι αυτόνομο- δεν συνδέεσαι με άλλα συστήματα για αγορά ή πώληση ηλεκτρικής ενέργειας.
Είναι πολύ μικρό.
Παράδειγμα: Έκανα πρακτική το 1973 σε θερμικό σταθμό υγραερίου 120 MW. Ήταν τότε μεγαλύτερος από την Δεκέλεια. Είχε τις τουρμπίνες συνέχεια στον ατμό για 30 λεπτά εκκίνηση. Για όλο τον χρόνο της πρακτικής μου παρήγαγαν μόνο ζεστό νερό θέρμανσης και ύδρευσης .
Το 1974 έκανα πρακτική σε υδροηλεκτρικό σταθμό με 9 τουρμπίνες ολικής ισχύς 780 MW. Όλες ήταν σε κατάστασης λειτουργίας σε 30 δευτερόλεπτα, αλλά και αυτές δεν παρήγαγαν ηλεκτρισμό. Απλός διόρθωναν τον συντελεστή ισχύος του συστήματος. Το νερό πεταγόταν από τις τουρμπίνες μέχρι 50 μετρά και έκανε καταπληκτικά ουράνια τόξα. Αυτά τα συστήματα ήταν πραγματικά μεγάλα. Από τα μεγέθη που αναφέρω είναι κατανοητό ότι το σύστημα αυτής της χωράς είναι τεράστιο, και ορισμένοι μεγάλοι σταθμοί για εμάς χρησιμοποιούνται σαν εφεδρείες για αυτούς.
Το σύστημα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο είναι το μικρότερο της Ευρώπης.(εκτός από την Μάλτα)
Για αυτό τον λόγο (όχι μόνο) είναι δυνατό μόνο το 20% να προμηθεύεται από μη αξιόπιστους παραγωγούς όπως είναι τα αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα. Ο άλλος λόγος είναι το λύγνισμα της συχνότητας.
Διευκρινίζω ότι αν αυτή την στιγμή λειτουργήσουν τα αιολικά πάρκα με παραγωγή που θα υπερβαίνει τα 100 MW, θα είχαμε βύθιση της συχνότητας, και αποδιοργάνωση όλων των σταθμών και γενική συσκότιση.
Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά δεν μπορούν να δώσουν αξιόπιστη συχνότητα, την συχνότητα την δίνουν συνήθως οι θερμικοί σταθμοί ή υδροηλεκτρικοί σε άλλες χώρες
Συμφωνώ απόλυτα ότι το ηλεκτρικό σύστημα της Κύπρου πρέπει να ενωθεί με τα συστήματα της Συρίας, Λιβάνου, Ισραήλ , Αιγύπτου και πιθανό με την Ρόδο- Ελλάδα
Τώρα θα ρίξω και την κοτσάνα μου.
Αν βρεθεί φυσικό αέριο σε ικανοποιητικές ποσότητες στο οικόπεδο Αφροδίτη, θα ήταν δυνατό και πιο φθηνά να παράγεται ηλεκτρική ενεργεία επί τόπου σε εξέδρες ή πλοία και να μεταφέρεται με καλώδια στην Κύπρο και στα κράτη που αναφέρονται-από πάνω
Θα είναι πολύ πιο φθηνά..

No comments:

Post a Comment