Wednesday 14 December 2011

036 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΚΠΕΔΕΥΣΗ ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΘΟΥΝ ΖΩΕΣ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ.ΠΑΡΠΑΣ BSc.,MSc (Eng) Phd (El. Eng)
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
TEL 99680229 FAX 22420034
email gtparpas@cytanet.com.cy
http://parpaseng.blogspot.com

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΚΠΕΔΕΥΣΗ ΠΟΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΘΟΥΝ ΖΩΕΣ.

Το παρών άρθρο είναι σε απάντηση του ενυπόγραφου άρθρου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 5 Νοεμβρίου 2011, από τον κύριο Βάσο Βασιλείου.
Ο αρθογράφος γραφεί ότι το ΕΤΕΚ προσανατολίζεται να παρατείνει τον χρόνο πρακτικής εξάσκησης των νέων απόφοιτων πολιτικών μηχανικών.
Ξέρετε τι θα γίνει;
Εγώ ξέρω από πρώτο χέρι.
Ως ηλεκτρολόγος μηχανικός όταν αποφοίτησα το σωτήριο έτος 1976 σύμφωνα με την περί ηλεκτρισμού νομοθεσία του 1976 ήμουν υπόχρεος να έχω πρακτική εξάσκηση για 2 χρονιά. Ευτυχώς η οικογενειακή επιχείρηση ασχολείτο με ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, έτσι τα δυο χρονιά πέρασαν δίχως να μου προσθέσουν οποιεσδήποτε γνώσεις, ανώδυνα.
Τώρα η πρακτική εξάσκηση συνεχίζεται.
Πως τον υπερβαίνουν οι νέοι συνάδελφοι; Ξέρετε;
Βρίσκουν οπουδήποτε δουλειά (ελάχιστη εργάζονται σε ηλεκτρολογικές εταιρείες σαν εργατοτεχνικές) ακόμη και σε βενζινάδικα-συμφωνούν ότι θα τους πληρώνουν κάποιο ποσό δίχως να τους βάζουν κοινωνικές ασφαλίσεις. Σύγχρονος βρίσκουν μια ηλεκτρολογική εταιρεία που έχει μηχανικό (τον χρειάζονται στο τέλος της πρακτικής να τους υπογράψει) και πληρώνουν το ποσό των κοινωνικών ασφαλίσεων που τους ανάλογη. Κάποτε εργάζονται δωρεάν σε αυτές τις εταιρείες και πληρώνουν τις κοινωνικές ασφαλίσεις τους συμπεριλαμβανομένου του μεριδίου του εργοδότη
Στα δυο χρόνια ο μηχανικός της εταιρείας τους υπογράφει την αίτηση προς την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία και το ΕΤΕΚ και εγγράφονται κανονικοί μηχανικοί.
Τώρα τι επιπρόσθετες γνώσεις έχουν πάρει;
ΤΙΠΟΤΕ!!!!
Άλλοι μηχανικοί εγκαταλείπουν την Κύπρο, κάνουν καριέρα στο εξωτερικό διδάσκουν σε αναγνωρισμένα παγκόσμια πανεπιστήμια και επιστρέφουν σαν καθηγητές στα πανεπιστήμια Κύπρου. Υπάρχουν παραδείγματα. Κάνετε έρευνα στα πανεπιστήμια για να δείτε!!!!
Θέλετε και αυτοί οι μηχανικοί να κάνουν πρακτική εξάσκηση; ( Για τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς ο νομός λέγει ότι πρέπει να κάνουν για να πάρουν άδεια επαγγέλματος από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία)
Αν το ΕΤΕΚ ξέρει ότι κάποια πανεπιστήμια δίνουν διπλώματα με πολύ χαμηλό επίπεδο γνώσεων, έχει τα μέσα για και τρόπους να τα απομόνωση. Ας αφήσουμε τα πανεπιστήμια να κάνουν την δουλειά τους. Το ΕΤΕΚ η πολεοδομία και Δημαρχεία δεν είναι εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Όσο για τα σεμινάρια για να γνωρίσουν το νομοθετικό πλαίσιο τις διαδικασίες, τον νόμο του ΕΤΕΚ, τον περί οδών και Οικοδομών νόμο και την ασφάλεια και υγειά στον χώρο του εργοταξίου ας τα κάνουν κατά αρχή οι υπεύθυνοι του ΕΤΕΚ , οι μηχανικοί της Πολεοδομίας και μηχανικοί των Δημαρχείων και ας αφήσουν ήσυχους τους νέους επιστήμονες.

No comments:

Post a Comment