Wednesday 1 February 2012

043 ΘΕΡΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΚΕΛΥΦΟΥΣ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΚΑΛΙΤΕΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ…………………..

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ.ΠΑΡΠΑΣ BSc.,MSc (Eng) Phd (El. Eng)
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
TEL 99680229 FAX 22420034
email gtparpas@cytanet.com.cy
http://parpaseng.blogspot.com

ΘΕΡΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΚΕΛΥΦΟΥΣ
ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΚΑΛΙΤΕΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΛΛΑ ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ…………………..

Έχω γράψει αρκετά άρθρα στον τύπο και στο blog μου για την αυξημένη κατανάλωση που παρατηρείται με την εφαρμογή της ενεργειακής μελέτης και θερμομόνωσης των κατοικιών, με το πρόγραμμα του Υπουργείου Εμπορείου και Βιομηχανίας και Τουρισμού και τα επανα-παραθέτω για συλλογισμό.
Έχουμε αύξηση κατανάλωσης ηλεκτρισμού στον ηλιακό θερμοσίφωνα με πιεστικό και αντλία ανακύκλωσης
Έχουμε αύξηση κατανάλωσης ηλεκτρισμού με τα μεγάλα νότια παράθυρα και σκίαστρα
Έχουμε αύξηση κατανάλωσης ανενεργού ηλεκτρικής ενέργειας με τους συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού
Έχουμε αύξηση διασποράς CO2 με την προώθηση των ιδιωτικών θερμάνσεων πετρελαίου.
Έχουμε αύξηση κατανάλωσης ηλεκτρισμού με τις πισίνες
Έχουμε αύξηση κατανάλωσης ηλεκτρισμού με την προώθηση των ψυκτικών μηχανήματα τύπου VRV.
Έχουμε αύξηση κατανάλωσης ηλεκτρισμού με την προώθηση των αυτοματισμών φωτισμού.
Έχουμε αύξηση κατανάλωσης ηλεκτρισμού ……………………

Έχω κουραστεί να γραφώ και κανείς να μην ανταποκρίνεται. Είχα σκοπό να σταματήσω και να τα αφήσω όλα στην επόμενη γενιά.

Μια επιστημονική ημερίδα με ονομασία ΘΕΡΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΚΕΛΥΦΟΥΣ στις 10/12/2011 και κύριο ομιλητή τον Δρ Διόνυσο Κολαϊτη που πέραν πάσης αμφιβολίας σε πραγματικές αξίες και θεωρητικές μελέτες, απέδειξε ότι στις κλιματικές συνθήκες της Κοζάνης (Τρόοδος), μέχρι την Αθήνα(Λευκωσία) για κατοικίες με εξωτερική ή εσωτερική μόνωση τον χειμώνα έχουμε οικονομία κατανάλωσης ενεργείας μέχρι 50% ενώ για το καλοκαίρι έχουμε αύξηση κατά 50% ανά μήνα.
Ακολούθησε επιστολή στον Φιλελεύθερο ημερομηνίας 21/01/2012 του μηχανολόγου μηχανικού Παύλου Λειβαδιώτη- ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ -ζεστό νερό μέσα από ένα απλό ηλιακό θερμοσίφωνα με πύργο.

Τώρα αξιότιμοι συνάδελφοι του Ιδρύματος Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορείου και Βιομηχανίας και Τουρισμού έχουμε γίνει τρεις διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση της κατανάλωσης που παρατηρείται στα υποστατικά με ενεργειακή κατηγορία Α-Β. Σύντομα θα γίνουμε χίλιοι δεκατρείς, είμαι σίγουρος.

Αλήθειες που όλοι μας πρέπει να γνωρίζουμε
1. Εγώ και αρκετοί άλλοι συνάδελφοι εμπιστευόμαστε απόλυτα τον μετρητή της ΑΗΚ που έχει κάθε σπίτι και τα δικά μας όργανα μετρήσεων (αμπερόμτρα κτλ), έστω και αν έχουν λάθος ακριβείας μέχρι και 1,5%
2.Η θερμική ενέργεια μεταφέρεται από το πιο ζεστό σώμα στο λιγότερο ζεστό. Ουδέποτε ανάποδα.
3. Η θερμική ενέργεια μεταδίδεται με ακτινοβολία(ο ήλιος ακτινοβολεί θερμική ενέργεια), αγωγή (το χέρι του τηγανιού είναι ζεστό δίχως να μπει στην φωτιά) και μεταφορά (ο αέρας στην κατοικία μας θερμαίνεται από τα θερμαντικά σώματα και κυκλοφορεί).
4. Η ηλιακή θερμική ακτινοβολία στην νήσο Κύπρο με βάση μετρήσεις του κάποτε ΑΤΙ (Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο) είναι για τον χειμώνα μέσος όρος 300W/m2, για δε το καλοκαίρι σχεδόν 1000 W/m2. (Στην Ιρλανδία είναι κάτω από 50 W/m2 τον χειμώνα και max 200 W/m2 το καλοκαίρι-το πρόγραμμα ενεργειακής απόδοσης του Υπουργείου Εμπορείου και Βιομηχανίας και Τουρισμού είναι Ιρλανδέζικο)
5. Το ΤΕΠΑΚ μελέτησε αρκετές διατρήσεις για να αποφανθεί αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γεωθερμική ενέργεια. Ναι μπορούμε εκτός από τα πρώτα δέκα μέτρα που αντίς γεωθερμίας το ΤΕΠΑΚ έχει αποδείξει ότι όλα εξαρτώνται από τον ήλιο, έχουμε ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΑ. Δηλαδή η ηλιακή θερμική ακτινοβολία εισχωρεί στο έδαφος (δεν γνωρίζω αν είναι μερικά εκατοστά η μερικά μέτρα)- έπειτα αναλαμβάνει η αγωγή και ακολουθεί το νερό με μεταφορά. Το αποτέλεσμα μέχρι τα δέκα μετρά όλα εξαρτώνται από τον ήλιο.
6. Είμαστε στην περιοχή της ΕΡΙΜΟΥ. Με δικές μου παρατηρήσεις (εδώ και πολλά χρόνια) ξέρω ότι το πρώτο 15 ήμερο του Μαΐου όλο το πράσινο χόρτο ξηραίνεται μέσα σε ένα 24 ώρο. Το δεύτερο 15 ήμερο του Νοεμβρίου ξαφνικά μέσα σε μια νύκτα βλαστά χορτάρι μέχρι 10 χιλιοστά και όλη η νήσος πρασινίζει. Για παράδειγμα φέτος (2011) στις 8 Μαΐου όλα κιτρίνισαν και στις 21 Νοεμβρίου πρασίνισαν. Το ίδιο συμβαίνει και στις ερήμους του Ιράκ Κουβέιτ και Ιορδανίας (εργάστηκα αρκετά χρονιά εκεί), τέλη Δεκεμβρίου (πράσινο), αρχές Φεβρουαρίου (κίτρινο). Πολύ πιο σύντομη περίοδος πρασίνου.
ΠΕΙΡΑΜΑ
Σε μια οικοδομή που βρέθηκα για επαγγελματικούς λόγους άγγιξα το μονωτικό υλικό από την πίσω μεριά. Αισθάνθηκα ζέστη. Ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι μεταφέρθηκε στο αυτοκίνητο μου. Το επόμενο Σάββατο (Ιανουάριος 2012) έκανα το ακόλουθο πείραμα.
Στερέωσα το μονωτικό υλικό έξω από το παράθυρο μου κατευθείαν στην ηλιακή θερμική ακτινοβολία (χρησιμοποίησα δυο χοντρά βιβλία- θεωρητική θερμοδυναμική και ηλεκτρολογία να μην μου το πάρει ο αέρας)
Μέτρησα με το λέιζερ θερμόμετρο την θερμοκρασία από μπροστά και πίσω κάθε 15 λεπτά και ήταν -μπροστά 16,6-27,5C, πίσω 16,6-26,6 C. Με ψηφιακό θερμόμετρο μέτρησα θερμοκρασία του περιβάλλοντος από 16,6 -18,8 C και σχετική υγρασία R=81,7-61,8% . Η θερμοκρασία από μπροστά και πίσω δεν εξαρτάται από την θερμοκρασία περιβάλλοντος και το συμπέρασμα είναι ότι την ηλιακή θερμική ακτινοβολία δεν την εμποδίζει το μονωτικό υλικό
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1
Τους χειμερινούς μήνες με θερμοκρασία περιβάλλοντος κοντά στους 16C φορούμε ζεστά ρούχα και πανωφόρια. Η ηλιακή θερμική ακτινοβολία μας θερμαίνει.
Με τα ίδια βαρετά ρούχα και πανωφόρια πάμε στις φινικούδες στην Λάρνακα για περίπατο τον Αύγουστο. Θερμοκρασία περιβάλλοντος στους 42C. Η ηλιακή θερμική ακτινοβολία μας υπέρ θερμαίνει. Η εξήγηση είναι απλή. Η ηλιακή θερμική ακτινοβολία εισχωρεί μέσα από τα βαριά πανωφόρια μέσα στο σώμα μας. Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται αλλά δεν μπορεί να υπερβεί την θερμοκρασία περιβάλλοντος. Δεν μπορεί να αποβάλει θερμοκρασία, τα βαριά ρούχα την εμποδίζουν . Τι θα πάθωμαι. Το λιγότερο θερμοπληξία, μέχρι και θάνατο.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2
Τι κάνει το πρόγραμμα της ενεργειακής μελέτης και θερμομόνωσης των κατοικιών του Υπουργείου Εμπορείου και Βιομηχανίας και Τουρισμού;
Ντύνει εσωτερικά ή εξωτερικά τις οικοδομές με θερμομόνωση.
Τους χειμερινούς μήνες που δεν υπερβαίνουν τους τρεις ανά έτος χρειαζόμαστε ενέργεια για θέρμανση. Με τα μονωμένα σπίτια τους χειμερινούς μήνες κάνουμε οικονομία μέχρι 50% ανά μήνα σε σύγκριση με τα μη μονωμένα.
Τους καλοκαιρινούς μήνες (5 μήνες) η θερμομόνωση δεν μπορεί να αναιρεθεί, παραμένει η κατοικία με χειμερινά ρούχα. Εσωτερικά η θερμοκρασία ανεβαίνει. Δεν μπορεί η θερμική ενεργεία να αποβληθεί ούτε την ημέρα ούτε την νύκτα από τα φυσικά φαινόμενα. Τι θα πάθει η οικοδομή. Χρειάζεται ενέργεια για κλιματισμό. Έτσι χρειάζεται 50% ανά μήνα περισσότερη ενέργεια από μια μη μονωμένη οικοδομή.
Όλα τα ανωτέρω τα εξήγα λεπτομερώς η θερμοδυναμική, και μπορεί εύκολα κάποιος ειδικός να κάνει τους απαραιτήτους υπολογισμούς.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.
Πρέπει να αναλάβει κάποιο εσωτερικό πανεπιστήμιο να οικοδομήσει δυο τέσσερα, όσα χρειαστούν σπίτια, (μη μονωμένο, μονωμένο, βαριά μονωμένο κτλ) και να κάνει μετρήσεις θερμοκρασίας και κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και κλιματισμό. Έτσι θα βρεθεί η καλύτερη λύσης και μόνο έτσι θα κάνουμε αληθινή οικονομία.
Όμως μπορούμε με απλά μέσα να αρχίσουμε να κάνουμε οικονομία ως ακολούθως:
Ηλιακός θερμοσίφωνας βαρύτητας με πύργο υποχρεωτικός για όλες τις οικοδομές
Όλα τα παράθυρα να μην υπερβαίνουν τα 1.2 τετραγωνικά μετρά.
Ο φωτισμός να μην υπερβαίνει τα 10 W ανά τετραγωνικό μέτρο
Οι θερμάνσεις όπου είναι δυνατό να γίνουν ηλεκτρικές με αποθήκευση
Όποιος θέλει ή έχει πισινά να πληρώνει ειδική φορολογία πισίνας
Να προωθούνται ψυκτικά μηχανήματα διαιρεμένου τύπου.
Να μην χρησιμοποιείτε φωτισμός τύπου home automation.

Να εφαρμοστεί η ακόλουθη αρχή για κατοικίες
Εγκαταστημένο φορτίο να δίνει κατηγορία Α-Ε με συγκεκριμένους ηλεκτρολογικούς υπολογισμούς
ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΕΝΕΙ ΤΑ 5-10 W/sq.m
ΙΣΧΥΣ ΣΤΑΘΕΡΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΝΑ ΜΗΝ
ΥΠΕΡΒΕΝΕΙ ΤΑ 7500-10000W
ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ ΝΑ ΜΗΝ
ΥΠΕΡΒΕΝΕΙ ΤΑ 100-200 W/sq.m
ΟΛΙΚΟ ΕΓΚΤΑΕΣΤΗΜΕΝΟ ΦΟΡΤΙΟ
ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΕΝΕΙ ΤΑ 120-220 W/sq.m
Έχω ετοιμάσει ένα μικρό εύκολο πρόγραμμα για ηλεκτρολόγους μηχανικούς στην excel. Όποιος ενδιαφέρεται μπορώ να του το στείλω με e mail.

No comments:

Post a Comment