Wednesday 22 February 2012

048 ΑΠΑΝΤΗΣΗ- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ.ΠΑΡΠΑΣ BSc.,MSc (Eng) Phd (El. Eng)
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
TEL 99680229 FAX 22420034
email gtparpas@cytanet.com.cy
http://parpaseng.blogspot.com

ΑΠΑΝΤΗΣΗ- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η εκπρόσωπος τύπου των οικολόγων περιβαλλοντιστών κα Ελένη Χρυσοστόμου σε ενυπόγραφο άρθρο της στην εφημερίδα Φιλελεύθερος την 5/Ιανουαρίου/2012 σελίδα 5 προσπαθεί να μας πείσει ότι το φυσικό αέριο θα μείωση τους ρύπους που χρυσοπληρώνουμε, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης θα μας οδηγήσει σε μηδενική κατανάλωση, ο λαμπτήρας νέας γενεάς θα μας οικονομική 50 ευρώ ανά έτος ανά νοικοκυριό και εκατομμύρια εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, οι ηλεκτρικές συσκευές πρέπει να είναι κατηγορίας Α για εξοικονόμηση ενέργειας και άλλα.
Σας πληροφορώ ότι η παραγωγή 1 kWh (κιλοβατώρας) από κάρβουνο, μαζούτ, ντίζελ, φυσικό αέριο – παράγει σχεδόν την ιδία ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Η διαφορά που λέγουμε ότι το φυσικό αέριο είναι πιο φιλικό από τα αλλά είναι επειδή με μεγάλη ευκολία μπορούμε να χρησιμοποιηθεί στους ατμοστρόβιλους, αεροστρόβιλους ή μονάδες εσωτερικής καύσης, και στην έξοδο στον καπνοδόχο έχουμε πολύ λιγότερα εξαρτήματα για να εμποδίζουν την καπνιά να φαίνεται. Το πρόστιμο με μαζούτ, ντίζελ ή φυσικό αέριο είναι το ίδιο.
Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και η μόνωση που τοποθετείτε δεν θα μας οδηγήσει σε μηδενική κατανάλωση επειδή : Ναι κατά τους χειμερινούς μήνες ελαττώνεται η κατανάλωση κατά 50%, αλλά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνει την κατανάλωση κατά 50%. Η διαφορά είναι ότι για την Κύπρο έχουμε πολύ περισσότερο καλοκαίρι και πολύ περισσότερη κατανάλωση ενεργείας με καλά μονωμένα σπίτια. Το έχω ξαναγράψει το ακόλουθο αλλά θα το επαναλάβω. Το χειμώνα φορούμε βαρετά παλτό για να μη κρυώνουμε ( μόνωση είναι το παλτό του σπιτιού μας), αν το ίδιο παλτό το βάλουμε για ένα περίπατο τον Αύγουστο στις φοινικούες, πως θα αισθανθούμε; Θερμοπληξία και θάνατος. Το ίδιο αισθάνεται και το σπίτι μας, και καταναλώνει περισσότερη ενέργεια για κλιματισμό.
Όσο για τους λαμπτήρες νέας γενεάς ή συμπαγείς ή πράσινες ή οικολογικές σας πληροφορώ ότι βάση του περί ηλεκτρισμού νόμο απαγορεύεται η εισαγωγή και πώληση τους εντός της Κύπρου. Απαγορεύονται στην Κύπρο επειδή ο συντελεστής ισχύος τους είναι 0,76. (Ο περί ηλεκτρισμού νομός δεν επιτρέπει την εισαγωγή διανομή και πώληση μηχανημάτων που έχουν συντελεστή ισχύος κάτω από 0,85).Αλλά επειδή η εισαγωγή γίνεται από το Υπουργείο Εμπορείου και Βιομηχανίας, και διανέμονται από την ΑΗΚ όλοι σιωπούν. Αν ελαττώσουν τον συντελεστή ισχύος δια νόμου τότε είναι το ίδιο με το να ανοίξουμε τους ασκούς του Αιόλου!!! Φανταστείτε όλα τα μοτέρ και μηχανήματα να έρχονται στην Κύπρο με μειωμένο συντελεστή ισχύος.
Θα προσπαθήσω να εξηγήσω. Ένας κλασικός λαμπτήρας 60W πυρακτώσεως έχει συντελεστή ισχύος 1. Δηλαδή καταναλώνει 60 W ενεργειακής ενέργειας και μηδέν ανενεργού ενέργειας. Ένας λαμπτήρας νέας γενεάς ή συμπαγής ή πράσινος ή οικολογικός 20 W καταναλώνει 20 W ενεργειακής ενέργειας και περίπου (24%) δηλαδή 4,8 W ανενεργό ενέργεια. Και επειδή στην Κύπρο τώρα αντίς μιας λάμπας πυρακτώσεως ανάβουμε τρεις λαμπτήρες νέας γενεάς η κατανάλωση ισούται με 60 W ενεργούς ενέργειας και 14,3W ανενεργού ενέργειας. Ο κόσμος νομίζει ότι η ανενεργός ενέργεια δεν μετρείται και έτσι η ΑΗΚ δεν μας χρεώνει. Είναι λάθος , η ΑΗΚ γνωρίζει ακριβώς πόσα καύσιμα καταναλώνει και μας χρεώνει: (λογαριασμός Δεκεμβρίου/2011- Ιανουαρίου/2012)
Αναπροσαρμογή καυσίμων kWh @ € 0,0567722
Χρέωση Υ.Δ.Ω kWh @ € 0,00134
(Υποχρέωση Δημόσιας Ωφελείας)
Έκτακτη προσαύξηση kWh @ 6,96%
Κάπου σε όλα αυτά είναι κρυμμένη και η ανενεργός ενέργεια.
Αν νομίζετε ότι οι λαμπτήρες νέας γενεάς ή συμπαγείς ή πράσινες ή οικολογικές διανέμονται δωρεάν από την ΑΗΚ , σας υπενθυμίζω την ακόλουθη χρέωση στον λογαριασμό σας:
Χρέωση για ΑΠΕ kWh @ € 0,0044.
(Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας)
Τους δωρεάν λαμπτήρες τους έχουμε πληρώσει εκατόν φορές.
Επίσης είναι κατανοητό ότι οι λαμπτήρες νέας γενεάς ή συμπαγείς ή πράσινες ή οικολογικές αυξάνουν την παραγωγή του διοξειδίου του άνθρακα.
Για τις συσκευές κατηγορίας Α, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Για παράδειγμα ένα παλαιό ψυγείο, δίχως κατηγορία άναβε και έσβηνε μόνο του έκανε αρκετό πάγο και κατανάλωνε
Ρ= 0,550WΧ 0,5(η) Χ24 ώρες = 6,6kWh ανά 24 ώρες.
Τώρα ένα του ιδίου μεγέθους ψυγείο κατηγορίας Α καταναλώνει
Ρ= (0,550WΧ 0,5(η) Χ24 ώρες)+(0,300WΧ 0,5(η) Χ24 ώρες) =
= 10,2kWh ανά 24 ώρες ( το πρώτο μέλος είναι ψύξης και το δεύτερο είναι θερμάστρες που λιώνουν τον πάγο στον θάλαμο-βάλε το χέρι σου στο πλαϊνό του θαλάμου, θα αισθανθείς ζέστη).
Η οικολογία και οικονομία είναι τα δυο άκρα της ίδιας ματσούκας. Οι οικολόγοι κρατούν την ματσούκα από την μεριά της οικολογίας και κτυπούν την μεριά της οικονομίας . Το μόνο που καταφέρνουν είναι ότι πονούν το χέρι τους, που κρατά την οικολογία.
Για παράδειγμα θα παραθέσω τα ακόλουθα
Πάρκο Γεωργιάδη στην Αγλαντζιά- φωτισμός με φωτοβολταϊκά μηδενική κατανάλωση
Πάρκο Σύμης στην Αγλαντζιά- φωτισμός με φωτοβολταϊκά μηδενική κατανάλωση
Πάρκο Αζόφ στην Αγλαντζιά- φωτισμός με φωτοβολταϊκαά -μηδενική κατανάλωση
Πάρκο Ζωγράφου στην Αγλαντζιά- φωτισμός με φωτοβολταϊκά- μηδενική κατανάλωση
Πάρκο Τερψυχώρης στην Αγλαντζιά- φωτισμός με φωτοβολταϊκά- μηδενική κατανάλωση
Πάρκο Δάσους Παιδαγωγικής Ακαδημίας στην Αγλαντζιά- φωτισμός με φωτοβολταϊκά -μηδενική κατανάλωση.
Σφαγείο CYPRA όλη την ενέργεια που χρειάζεται ( και περισσότερη) την παράγει από τα απόβλητα του σφαγείου με την αναερόβια μέθοδο παράγει βίο αέριο. Σε μηχανές εσωτερικής καύσης παράγει τα 2ΜW ηλεκτρισμό που χρειάζεται - μηδενική κατανάλωση (επιπλέον ενέργεια πωλείται στην ΑΗΚ).
Όλα τα ανωτέρω είναι έργα με μηδενική κατανάλωση ενέργειας πολύ πριν το έτος του 2020.
Δεν νομίζω ότι ο Δήμαρχος και το συμβούλιο του δημαρχείου ή ο ιδιοκτήτης του CYPRA είναι οικολόγοι και δεν τους ενδιέφερε το οικονομικό μέρος των άνω έργων. Αντιθέτως πρώτα τους ενδιέφερε η Οικονομία, μετά η Μηχανική και στο τέλος η Οικολογία.

No comments:

Post a Comment