Sunday 4 March 2012

049 ΠΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ.ΠΑΡΠΑΣ BSc.,MSc (Eng) Phd (El. Eng)
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
TEL 99680229 FAX 22420034
email gtparpas@cytanet.com.cy
http://parpaseng.blogspot.com

ΠΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Αν ξαναέκτιζα το σπίτι μου …………….. θα ήταν κάπως έτσι

1. ΟΙΚΟΔΟΜΗ.
Θα είναι από οικολογικά υλικά, δίχως χημικά, και θα χρησιμοποιούσε όσα φυσικά φαινόμενα μας επιτρέπουν να τα χρησιμοποιήσουμε όπως πίεση εισερχόμενου νερού και βαρύτητα (ζεστό ανεβαίνει κρύο κατεβαίνει).
Θα είχε το πάτωμα ισογείου με σκυρόδερμα, μεταξύ σκυροδέρματος και τελικών πλακακιών θα είχε διπλό πλινθάρι 100μμ (U=0,562W/m2.K).
Θα είχε διπλούς εξωτερικούς τοίχους και στο ισόγειο και όροφο αλλά στο διάκενο θα έχει διπλό πλινθάρι. (U=0,468W/m2.K). Οι κολόνες και δοκοί θα είναι εσωτερικοί για να μην χρειάζονται θερμομόνωση
Θα είχε διπλά παράθυρα νέας γενεάς. (δεν θα υπερβαίνουν τα 2 παράθυρα ανά δωμάτιο από 1.2 Μ2 ανά παράθυρο). (U=3,7 W/m2.K)
Από το ισόγειο θα αρχίζει μια κεκλιμένη πλάκα – στέγη (κλήση 45°) , και η οποία θα φτάνει μέχρι την οροφή του 1 ορόφου. Αν χρειαστεί μπορεί να σκαλώσει.
Ολόκληρη η κατασκευή θα βλέπει στον αληθινό νότο. Η οροφή θα έχει σχήμα χαλασμένου ρόμβου, αλλά αυτή έχουμε αυτή θα πάρουμε.
Η διαφορά θα είναι ότι τα υπνοδωμάτια και γραφείο θα βρίσκονται στην ανατολή, βορρά, δύση.
Θα έχει περιμετρικό σκίαστρο ανατολή, νότο, δύση από σκυρόδερμα σαν μέρος της οροφής. Τα σκίαστρα δεν έχουν τίποτε με την σκίαση αλλά θα αυξήσουν την οροφή που την χρειαζόμαστε για την ηλιοφάνεια και θα ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του προγράμματος θερμομόνωσης.
Η οροφή θα είναι από σκυρόδερμα, με υγρομόνωση και 50μμ πλιθάρι.
Περίπου 50% της οροφής θα είναι καλυμμένη με φωτοβολταϊκά (U=0,649W/m2.K)., και 50% καλυμμένη με θερμικά πλαίσια (U=0,428W/m2.K).Τα θερμικά πλαίσια και φωτοβολταϊκά πάνελ θα είναι αδιάβροχα – δεν θα υπάρχουν κεραμίδια.
Κάτω από την κεκλιμένη στέγη θα υπάρχει ψευδοροφή από φυσικό ξύλο που θα τετραγωνίζει την οροφή των δωματίων.
Στα βόρεια της οικοδομής θα υπάρχει πύργος που θα περιβάλει τον θερμοσίφωνα, ντεπόζιτα νερού, ντεπόζιτο αποχωρητηρίων τον ηλιακό ψύκτη (absorption chillier), και τον ψύκτη αέρος(cooling tower)
Στο πίσω μέρος του γκαράζ θα βρίσκεται δωμάτιο για το καυστήρα και το ντεπόζιτο πέλλετ-πυρήνα ελιάς και το δωμάτιο συσσωρευτών για φωτοβολταϊκά. Στην αυλή θα τοποθετηθεί κάτω από το έδαφος ντεπόζιτο για τα νερά της βροχής, νερά νιπτήρων και μπάνιου.
Για τα υπόλοιπα οικοδομικά θα αφήσω την φαντασία του αρχιτέκτονα να δημιουργήσει.
Ο ειδικός επιστήμονας για την θερμομόνωση με τέτοια δεδομένα, σκιάστρο και τα ακόλουθα- θέρμανση, κλιματισμό, ζεστό κρύο νερό, σύστημα καθαρισμού νερού από νιπτήρες , νερό από βροχή και παροχή στα αποχωρητήρια- θα κατατάξει την οικοδομή στην τάξη Α.

2. ΘΕΡΜΑΝΣΗ.
Βασικά μηχανήματα θέρμανσης θα είναι τα θερμικά ηλιακά πλαίσια, τον ηλιακό θερμοσίφωνα, τον καυστήρα με καύσιμα πέλλετ-πυρήνα ελιάς, και τα θερμαντικά σώματα. Η συμπλήρωση θα γίνεται από το ντεπόζιτο νερού. Oι σωλήνες παροχής θα είναι πλαστικές σωλήνες 110° C, που θα καταλήγουν σε δυο κατανεμητές, ένα στο ισόγειο και δεύτερο στον όροφο. Ο κάθε κατανεμητής θα περιέχει βαλβίδες λειτουργίας και ηλεκτρικές βαλβίδες διευθύνσεως . Από τους κατανεμητές σωλήνες pipe in pipe ξεχωριστά σε κάθε σώμα.
Όπως αναφέρεται στα οικοδομικά το 50% της οροφής μαζί με το σκιάστρο θα καλυφθεί με ηλιακά θερμικά πλαίσια. Τα κάτω πλαίσια θα είναι με μονό γυαλί και τα άνω πλαίσια θα είναι με διπλά γυαλιά. Τα θερμικά πλαίσια θα είναι περισσότερα από 30 και θα έχουν ωφέλιμη απόδοση περίπου 10kW τον χειμώνα στους 60°C (10 kW στους 90° C το καλοκαίρι). Θα είναι ενωμένα σε σχέδιο μάτριτσας και θα παρέχουν ζεστό νερό στον θερμοσίφωνα με βαρύτητα.
Ο θερμοσίφωνας θα είναι 4000lt, και θα περιέχει μικρό εσωτερικό θερμοσίφωνα 200 lt για νερό χρήσης. Ο θερμοσίφωνας θα έχει παροχή από τα ηλιακά με βαρύτητα και παροχή από τον καυστήρα πέλλετ-πυρήνα ελιάς με ηλεκτρική αντλία . Επίσης θα έχει παροχή στο ηλιακό ψύκτη. Σε κάθε δωμάτιο θα υπάρχουν παθητικοί θερμοστάτες που θα είναι κοινοί με τον κλιματισμό. Επίσης ένας εξωτερικός θερμοστάτης είναι απαραίτητος.
Λειτουργία συστήματος θέρμανσης.
Α. Κατά την διάρκεια της ημέρας τα ηλιακά θερμικά πλαίσια ανεβάζουν την θερμοκρασία του θερμοσίφωνα στους 60°C.
Β. Όταν η θερμοκρασία φθάσει τους 60°C στον ηλιακό θερμοσίφωνα, τότε κλείνουν η βαλβίδες παροχής προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και η αντλία αρχίζει να κυκλοφορεί το νερό από τα ηλιακά πλαίσια σε όλα τα σώματα μέχρι να έχουμε εσωτερική θερμοκρασία 22C ή να έχουμε θερμοκρασία στα πλαίσια κάτω από 40°C.Αυτό γίνεται εκτός καθοριζομένων ωρών.
Γ. Κατά τις καθοριζόμενες ώρες (8.00-9.00 το πρωί και 13.00-14.00 το μεσημέρι και 18.00-24.00 την νύκτα) αν υπάρχει ζεστό νερό στα ηλιακά πλαίσια (και ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι στους 60°C) αναλαμβάνουν (πρωί, μεσημέρι), αν όχι αναλαμβάνει ο ηλιακός θερμοσίφωνας, μέχρι τους 55°C, με εκκίνηση του καυστήρα για συμπλήρωση. Όταν η θερμοκρασία στον ηλιακό θερμοσίφωνα με την συμπλήρωση από καυστήρα πέσει κάτω από 55°C, τότε ο καυστήρας αναλαμβάνει κατευθείαν την θέρμανση της οικοδομής. Όλα τα ανωτέρω γίνονται με την προ-υπόθεση ότι η εσωτερική θερμοκρασία είναι κάτω από την καθοριζόμενη θερμοκρασία

3.ΕΣΤΙΑ ΞΥΛΩΝ
Η εστία (τζάκι) ξύλου θα ήταν μαντεμένιο σε κεντρικό σημείο της κατοικίας, με γυάλινο παράθυρο ασφαλείας, και ενσωματωμένο ντεπόζιτο νερού θέρμανσης. Το ανοξείδωτο φουγάρο θα περνούσε με κάποια κλήση μέσα από τα δωμάτια ισογείου και θα κατέληγε μέσα στον βόρειο πύργο και στην οροφή. Αντλία ανακύκλωσης ζεστού νερού σωλήνες χάλκινες με μόνωση.
Λειτουργία συστήματος
Όταν η εστία ξύλου θα είναι αναμμένη θα δίνει όλη την θέρμανση που χρειάζεται η κατοικία τουλάχιστο στο ισόγειο.
Το ανοξείδωτο φουγάρο θα περνά μέσα από τα δωμάτια θα αφήνει όση θέρμανση μπορεί. Επίσης η αντλία θα ανακυκλώνει το ζεστό νερό στο θερμοσίφωνα.

4 ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ.
Βασικά μηχανήματα κλιματισμού θα είναι τα θερμικά ηλιακά πλαίσια(τα ίδια με θέρμανση), τον ηλιακό θερμοσίφωνα (ίδιος με θέρμανση), τον καυστήρα με καύσιμα πέλλετ-πυρήνα ελιάς (ίδιος με θέρμανση) , ο ηλιακός ψύκτης (5RT 17.6kW absorption chillier), τον ψύκτη αέρος(cooling tower) και τα κλιματιστικά χώρου. Η συμπλήρωση θα γίνεται από το ντεπόζιτο νερού. Oι σωλήνες παροχής θα είναι σωλήνες θέρμανσης 110° C, που θα καταλήγουν σε δυο κατανεμητές, ένα στο ισόγειο και δεύτερο στον όροφο. Ο κάθε κατανεμητής θα περιέχει βαλβίδες λειτουργίας και ηλεκτρικές βαλβίδες διευθύνσεως. Από τους κατανεμητές σωλήνες pipe in pipe ξεχωριστά σε κάθε κλιματιστικό δωματίου.
Λειτουργία κλιματισμού
Α. Κατά την διάρκεια της ημέρας τα ηλιακά θερμικά πλαίσια ανεβάζουν την θερμοκρασία του θερμοσίφωνα στους 90°C.
Β. Όταν η θερμοκρασία φθάσει τους 90° C στον ηλιακό θερμοσίφωνα, τότε κλείνουν η βαλβίδες παροχής προς των ηλιακό θερμοσίφωνα και η αντλία αρχίζει να κυκλοφορεί το νερό από τα ηλιακά πλαίσια στον ηλιακό ψύκτη
( absorption chillier) σύγχρονος ξεκινά η αντλία του ψύκτη αέρος(cooling tower) και η αντλία κλιματιστικών δωματίου μέχρι να έχουμε εσωτερική θερμοκρασία 25°C ή να έχουμε θερμοκρασία στα πλαίσια κάτω από 85°C.Αυτό γίνεται εκτός καθοριζομένων ωρών.
Γ. Κατά τις καθοριζόμενες ώρες ( 11.00-16.00 το μεσημέρι και 18.00-24.00 την νύκτα ή άλλες ) αν υπάρχει ζεστό νερό στα ηλιακά πλαίσια (και ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι στους 90°C) αναλαμβάνουν τα πλαίσια (μεσημέρι), αν όχι αναλαμβάνει ο ηλιακός θερμοσίφωνας, μέχρι τους 85°C, με εκκίνηση του καυστήρα για συμπλήρωση. Όταν η θερμοκρασία στον ηλιακό θερμοσίφωνα με την συμπλήρωση από καυστήρα πέσει κάτω από 85°C, τότε ο καυστήρας αναλαμβάνει κατευθείαν το κλιματιστικό. Όλα τα ανωτέρω γίνονται με την προ-υπόθεση ότι η εσωτερική θερμοκρασία είναι πάνω από την καθοριζόμενη εσωτερική θερμοκρασία.

5.ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΡΥΩΝ ΖΕΣΤΩΝ ΝΕΡΩΝ
Το σύστημα θα αποτελείτε από το ντεπόζιτο νερού, τον ενσωματωμένο θερμοσίφωνα (200lt) στην θέρμανση και κάθετες οριζόντιες σωλήνες ζεστού κρύου νερού τύπου pipe in pipe προς στα διάφορα εξαρτήματα (εκτός από αποχωρητήρια)
Λειτουργία Συστήματος
Α. Η πίεση παροχής θα γεμίζει το ντεπόζιτο στον πύργο.
Β. Όλο το σύστημα θα λειτουργεί με την βαρύτητα

6.ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΑ ΑΠΟΧΩΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΤΙΣΜΑ.
Το σύστημα θα αποτελείτε από το σύστημα συλλογής γκρίζων νερών από τους νιπτήρες μπάνια γούρνα κουζίνας και πλυντήριο ρούχων , πιάτων και σύστημα συλλογής νερών της βροχής.
Σύστημα επεξεργασίας γκρίζων νερών και αποθήκευση σε κοινό υπόγειο ντεπόζιτο 6000lt μαζί με το νερό της βροχής.
Αντλία βυθού από διάτρηση.
Ανυψωτική αντλία από υπόγειο ντεπόζιτο σε ντεπόζιτο 500lt στον πύργο.
Σωλήνες pipe in pipe προς τα καζανάκια αποχωρητηρίων.
Λειτουργία συστήματος
Α. Η αντλία από διάτρηση θα γεμίζει το υπόγειο ντεπόζιτο νερού κατά 50%.
Η ανυψωτική αντλία θα γεμίζει το ντεπόζιτο στον πύργο.
Β. Όλα τα γκρίζα νερά θα συλλέγονται και μετά την επεξεργασία μαζί με τα νερά της βροχής θα πηγαίνουν στο υπόγειο ντεπόζιτο.
Γ. Πιθανό περισσεύματα νερού από το ντεπόζιτο θα πηγαίνουν στους αγωγούς όμβριων υδάτων στο δρόμο.
Δ. Από το υπόγειο ντεπόζιτο η ανυψωτική αντλία θα χρησιμοποιείτε για πότισμα. Σε περίπτωση που το υπόγειο ντεπόζιτο είναι γεμάτο μόνο κατά 50% θα χρησιμοποιείτε η αντλία διάτρησης για πότισμα.

7. ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ
Το σύστημα θα αποτελείται από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια (10kWp), τους εναλάκτες (invertors 10kWp), συσσωρευτές lead acid στεγανές (30kWh) σύστημα διευθύνσεως και διευθυνομένων διόδων (controllable diode)
Λειτουργία συστήματος.
Α. Η ενέργεια που θα παράγεται (μέρα) θα δίνεται κατά προτεραιότητα στους συσσωρευτές. Η παροχή προς την ΑΗΚ ή προς την κατοικία θα διακόπτετε μέσο των διόδων (controllable diode). Η παροχή κατοικίας θα γίνεται από ΑΗΚ.
Β. Όταν οι συσσωρευτές γεμίσουν (μέρα) η ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά θα δίνεται μέσο του εναλάκτη στην κατοικία αν έχει ανάγκη ή θα πωλείται στην ΑΗΚ.
Γ. Κατά την νύκτα αν οι συσσωρευτές είναι γεμάτοι μέσο του εναλάκτη η ενέργεια θα δίνεται προς την κατοικία. Αν όχι θα γίνεται παροχή μέσο του δικτύου ΑΗΚ.

8. ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
Όλες οι συσκευές θα είναι κατηγορίας Α αλλά πριν να αγοραστούν θα εκλεχθούν για την ισχύ και κατανάλωση ηλεκτρισμού.
Όλα τα φωτιστικά θα είναι τύπου ανεμιστήρα με λαμπτήρες LED, δεν θα είναι διευθυνόμενα μέσο dimmer, αλλά θα υπάρχουν αρκετοί διακόπτες και αρκετοί λαμπτήρες που σε περίπτωση ανάγκης θα δίνουν τον απαιτούμενο φωτισμό.
Λειτουργία συστήματος.
Α. Το σύστημα οικιακών συσκευών και φωτισμού θα λειτουργεί χειροκίνητα. Μπαίνεις χραπ (ανάβεις), βγαίνεις χραπ (σβήνεις).

Ξέρω ξέρω το κόστος των ηλεκτρομηχανολογικών για την νέα κατοικία μου θα είναι περίπου εκατόν χιλιάδες ευρώ.
Επίσης βάση τον υπολογισμών μου θα πληρώνω τον δίμηνο στην ΑΗΚ από μηδέν μέχρι είκοσι ευρώ. Η ΑΗΚ θα με πληρώνει για την ηλεκτρική ενέργεια που θα έδινα από εκατόν μέχρι διακόσια ευρώ το δίμηνο. Επίσης από την πιστοποιημένη ενέργεια που θα παρήγαγα από τα θερμικά ηλιακά πλαίσια, από τα φωτοβολταϊκά, το τζάκι και τον καυστήρα πέλλετ--πυρήνα ελιάς θα δικαιούμαι πίστωσης διοξειδίου του άνθρακα- που τα υπολογίζω σε ευρώ σαράντα μέχρι εκατό ανά δίμηνο.
Όλα σε τιμές Ιανουαρίου 2012.
ΕΤΣΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥ ΣΠΙΤΙ!!!!!!!!!!!!

No comments:

Post a Comment