Sunday 25 March 2012

054 ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΡΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ.ΠΑΡΠΑΣ BSc.,MSc (Eng) Phd (El. Eng)
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
TEL 99680229 FAX 22420034
email gtparpas@cytanet.com.cy
http://parpaseng.blogspot.com

054 ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΡΟΥ
Αναφέρομαι στο άρθρο στην εφημερίδα Φιλελεύθερος ημερομηνίας 16/03/2012 στην σελίδα 23 με τίτλο ¨Κατασκευή πειραματικής μονάδας Συμπαραγωγής με Ελλάδα ηλεκτρισμού και νερού¨ και θα παραθέσω τις σκέψεις μου και προβληματισμούς μου.
Η όλη προσπάθεια αποσκοπεί στην κατασκευή μιας πειραματικής ηλιοθερμικής μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και αφαλάτωσης νερού.
Έχουν γίνει τόσες επιτυχείς προσπάθειες παγκόσμια που όπως φαίνεται επιζητούμε μια αποτυχημένη προσπάθεια στην Κύπρο
Την προσπάθεια θα την υλοποιήσουν το Ινστιτούτο Κύπρου (κρατικός οργανισμός) η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ημικρατικός οργανισμός), το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (κρατικός οργανισμός) και το Δίκτυο Πράξη, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνάς (δεν γνωρίζω αν είναι κρατικά, ημικρατικά ή ιδιωτικού δικαίου)
Όταν βλέπω τόσες κυπριακές κυβερνητικές και ημικρατικές οργανώσεις να προωθούν έρευνες, αμέσως καταλαμβάνω ότι η αποτυχία είναι βέβαιη.
Το πρόγραμμα άρχισε το 2007, τέλος του 2011 ξεκίνησε και θα τελειώσει σε δυο χρόνια.
Γνωρίζω πετυχημένα προγράμματα που άρχισαν και τελείωσαν πολύ πιο γρήγορα και τώρα βρίσκονται στο στάδιο της εκμετάλλευσης και είναι και κερδοφόρα. Τα έχουν κάνει ιδιωτικοί κερδοφόροι οργανισμοί, βέβαια με την συμπαράσταση κρατικών και ημικρατικών οργανισμών, και χρηματοδοτήσει από Ευρωπαϊκά ταμεία.
Κατά την δική μου ταπεινή γνώμη θα ήταν προτιμότερο να εκδοθεί διεθνής διαγωνισμός με τα ακόλουθα βασικά :
1. Έχουμε εν μέρη χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους Ελλάδας και Κύπρου.
2. Ζητούμε σχεδιασμό μελέτη και διαχείριση μιας πειραματικής ηλιοθερμικής μονάδας ( ισχύς kW) , με συμπαραγωγή πόσιμου νερού από την θάλασσα.
3. Οι διαγωνιζόμενοι θα πληρωθούν εν μέρη από την χρηματοδότηση και εν μέρη με την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΑΗΚ και το νερό στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. (Η ΑΗΚ και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων εγγυώνται σταθερή ¨τιμή¨ αγοράς για τα επόμενα ¨τόσα¨ χρόνια)
Όλοι οι άνω οργανισμοί έχουν πείρα για να εκδίδουν έγραφα προσφοράς, αλλά είναι τρομερά αδύνατοι για πειράματα.

No comments:

Post a Comment