Saturday 5 June 2010

006 Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΙΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ.ΠΑΡΠΑΣ BSc.,MSc (Eng)
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
TEL 99680229 FAX 22420034
email gtparpas@cytanet.com.cy
http://parpaseng.blogspot.com

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ¨ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΣΠΙΔΑ ¨-Δεκέμβριος 2005 ΤΕΥΧΟΣ 49

H ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ
Στο ακόλουθο άρθρο γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί η αλήθεια για ηλεκτρομαγνητικά πεδία σε απλή κατανοητή γλώσσα δίχως μαθηματικές εξισώσεις.

ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
--Σύμφωνα με παρατηρήσεις που έγιναν έδειξαν ότι αρρώστιες όπως ο καρκίνος στα παιδιά τα οποία ζουν κοντά ή πολύ κοντά στις γραμμές υψηλής τάσης (220kV) αυξάνονται. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα ο κίνδυνος για καρκίνο αυξάνεται 2.7 φορές οπού τα μαγνητικά πεδία έχουν ένταση μεγαλύτερη από 0.3mkΤl ή ηλεκτρικά πεδία τάσης 5-10kV/μέτρο. Αν τα παιδιά ζούσαν από την γέννηση τους σε τέτοιες συνθήκες τότε ο κίνδυνος αυξάνεται στις 5.6 φορές
Αυτή η ανακοίνωση έχει πρωτοδημοσιευτεί το 1971 σε εξειδικευμένο διεθνή τεχνικό περιοδικό και έγινε πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες περιοδικά και ραδιόφωνο τηλεόραση και σε όλα τα μέσα ειδήσεων παγκόσμια.

ΜΙΑ ΆΛΛΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
--Κατόπιν εξετάσεων παγκόσμια στο προσωπικό των ηλεκτρικών σταθμών και στο προσωπικό που εργάζεται κάτω από υψηλή τάση στις ηλεκτρικές γραμμές έδειξε ότι το προσωπικό αυτό πάσχει από καρκίνο στα ίδια επίπεδα με όλο τον άλλο κόσμο.
Αυτή η ανακοίνωση μας έρχεται από πολύ εξειδικευμένο διεθνή-ιατρικό οργανισμό περίπου το 1985 και κανένα μέσο πληροφόρησης δεν το αναδημοσίευσε, ούτε και μας πληροφόρησαν ότι το προσωπικό σε τέτοιες εργασίες, εργάζεται σε πολύ μεγαλύτερα μαγνητικά πεδία από 0.3mkT και ηλεκτρικά πεδία 5-10kV/μέτρο.

Ερωτηματικά.
Είναι ενδιαφέρον να μάθουμε ποιος έχει δίκιο.
Μήπως τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία εκτός των σταθμών και γραμμών υψηλής τάσης μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και εκτός του χώρου προσωπικού έχουν διαφορετική ενέργεια;
Μήπως έχουν λάθος στους υπολογισμούς τους στη αύξηση καρκίνων κοντά στις γραμμές;
Μήπως οι οργανισμοί παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας επιλέγουν το προσωπικό τους να είναι χαμηλού κινδύνου προς τον καρκίνο;
Οι ερωτήσεις είναι πολλές.
Ποιος θα μας απαντήσει;

Ηλεκτρομαγνητικά πεδία
Τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία (συνήθως τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλής συχνότητας μέχρι 50Ηz τα εξετάζουμε ξεχωριστά -ηλεκτρικό πεδίο
- μαγνητικό πεδίο) είναι υψηλής ποιότητας κατευθυνόμενη Ενέργεια που έχει Ταχύτητα πολύ πλησίον στη ταχύτητα του φωτός και Μάζα. Δηλαδή είναι ύλη. Είναι αόρατα αθόρυβα, και γενικά ένας συνηθισμένος άνθρωπος δεν μπορεί να τα αισθανθεί. Πρέπει να αναφερθεί ότι ορισμένα άτομα σε πολύ υψηλά ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία αισθάνονται ανατριχίλες ή σαν να περπατούν πάνω τους χιλιάδες μυρμήγκια ή και αισθάνονται τις τρίχες τους να κινούνται. (Άλλα ζωντανά όπως νυκτερίδες, αποδημητικά πτηνά, δελφίνια, φάλαινες και άλλα φαίνεται ότι τα “βλέπουν” ή τα αισθάνονται)
Ο θόρυβος, ιδιόρρυθμη μυρωδιά ή κάποτε λάμψης τύπου στεφανιού (κορόνα) ή θερμότητα κοντά στις γραμμές είναι αποτέλεσμα των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων αλλά δεν είναι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Δηλαδή η ενέργεια των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων μετατρέπεται σε θόρυβο, μυρωδιά, λάμψης, θερμότητα.
Όλη η θεωρία για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι ολοκληρωμένη (συμπεριλαμβάνοντας και τις εμπειρικές εξισώσεις του Κουλών το 1785 για τον στατικό ηλεκτρισμό μέχρι τις εξισώσεις του Μάκσβελ 1860 για τα συνεχή - εναλλασσόμενα ρεύματα και ηλεκτρομαγνητικά πεδία).Η μοναδική πρόσθεση στις θεωρίες των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων είναι ορισμένες εξισώσεις του Αϊνστάιν το 1915 που παρουσιάζει την βαρύτητα να έχει ηλεκτρομαγνητική φύση (θεωρία της σχετικότητας- κβάντα)
Η θεωρίες για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ήταν κατανοητές για τους ιδικούς και όλα τα προβλήματα λύνονταν με απλές εξισώσεις αλλά με πολλές επίμονες ώρες μαθηματικής ανάλυσης και εργασίας . Μέχρι την εμφάνιση των ηλεκτρονικών υπολογιστών ήταν τρομερά δύσκολο να γίνουν ακριβείς υπολογισμοί.
Αλλά το τι θα γινόταν γύρο από της ηλεκτροφόρες γραμμές με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ήταν γνωστό πριν την εγκατάσταση των πρώτων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλής συνεχούς τάσης στη Νέα Υόρκη από τον Έντισσον.

ΦΥΣΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ
Είναι γνωστό ότι ο άνθρωπος ζει μέσα στα φυσικά ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία.
Τα φυσικά ηλεκτρικά πεδία είναι τα πεδία που δημιουργούνται από τα φορτισμένα σύννεφα και την γη- αποτέλεσμα είναι οι βροντές αστραπές και κεραυνοί.
Αποτέλεσμα των ηλεκτρικών πεδίων επίσης είναι οι εκκενώσεις που αισθανόμαστε όταν κατεβαίνουμε από το αυτοκίνητο μας και άλλα παρόμοια.
Τα φυσικά μαγνητικά πεδία είναι τα μαγνητικά πεδία της γης που στρέφουν την πυξίδα σε βορρά-νότο. Σύμφωνα με τον Αϊνστάιν η βαρύτητα είναι είδος μαγνητικού πεδίου (ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πως εργάζεται και γιατί μας κρατεί στην γη)
Επίσης πρέπει να αναφερθούν τα μαγνητικά πεδία που δημιουργεί ο ήλιος με τις συνεχείς εκρήξεις του ή όπως ονομάζονται ηλιακές μαγνητικές θύελλες. Πολλές χώρες έχουν έγκαιρη προειδοποίηση επειδή οι μαγνητικές θύελλες του ήλιου έχουν συσχετιστεί με τους ανθρώπινους πονοκεφάλους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτά τα φυσικά ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία που για σκοπούς μελέτης θεωρούνται στατικά (στη πραγματικότητα τα πάντα ρει) υπερτερούν των πεδίων που κατασκεύασε ο άνθρωπος κατά παρασάγγας. Για παράδειγμα για να στρέψουμε την πυξίδα σε άλλη διεύθυνση πρέπει σχεδόν να έρθουμε σε επαφή με τον φορτισμένο αγωγό ή να δημιουργήσουμε ιδικά μαγνητικά πηνία που έχουν ακτίνα έλξεις μερικά εκατοστά.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Τα ηλεκτρικά πεδία σχηματίζονται μεταξύ των φορτισμένων αγωγών, μεταξύ κάθε αγωγού προς γη, μεταξύ κάθε αγωγού προς γειωμένη αλεξικεραυνική προστασία, μεταξύ κάθε φορτισμένου στοιχείου των γραμμών με άλλο φορτισμένο στοιχείο η και μηδενικής τάσης στοιχείου. Επίσης κάθε πεδίο μεταξύ των φορτισμένων στοιχείων σχηματίζει πεδίο με άλλα πεδία.
Επειδή η τάση στις γραμμές είναι εναλλασσόμενο 50Ηz όλα αυτά τα πεδία είναι εναλλασσόμενα και εναλλάτονται σαν ένα τεράστιο δίπολο που στριφογυρίζει στο περίγυρο των γραμμών με τεράστιες ταχύτητες και συχνότητα 50 στροφών ανά δευτερό λεπτο.Είναι επίσης γνωστό ότι τα ετερώνυμα έλκονται και τα ομώνυμα απωθούνται έτσι και τα ηλεκτρικά πεδία έλκονται και απωθούνται σχεδόν συγχρόνως. Όλα εξαρτώνται από την διαφορά δυναμικού ( τάση) μεταξύ των γραμμών η και γραμμών γης. Για τάσης μεγαλύτερες από 220kV τα ηλεκτρικά πεδία μπορούν να φθάσουν μέχρι 150 μέτρα από τις γραμμές

ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Τα μαγνητικά πεδία σχηματίζονται γύρο από τους αγωγούς και εξαρτώνται από την ένταση ρεύματος στις γραμμές. Επειδή το ρεύμα στις γραμμές είναι εναλλασσόμενο 50 Ηz και τα μαγνητικά πεδία είναι εναλλασσόμενα. Πάλλονται στο περίγυρο των γραμμών με ταχύτητα 50 στροφών ανά δευτερόλεπτο σε κάθε ηλεκτροφόρο αγωγό. Το ένα μαγνητικό πεδίο μπλέκεται και σβήνει ή αυξάνει ή στρεβλώνει τα άλλα μαγνητικά πεδία και μπορούν ομαδικά να φθάσουν μέχρι και 100 μέτρα από τις γραμμές (220kV).

Άλλα
Παράλληλα με τη βασική συχνότητα 50Ηz συνυπάρχουν οι συχνότητες 3,5 7 και άλλες αρμονικές (150Ηz, 250Hz, 350Hz και άλλες). Αυτές οι συχνότητες με τη σειρά σχηματίζουν ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία με πολύ χαμηλή τάση/ ένταση περίπου 1-2% της βασικής συχνότητας.
Επίσης γύρο από τα ηλεκτρικά πεδία σχηματίζονται, όπως και γύρο από τους ηλεκτροφόρους αγωγούς μαγνητικά πεδία σε πολύ χαμηλή ένταση.
Επίσης είναι γνωστό ότι κάθε μαγνητικό πεδίο σχηματίζει το δικό του ηλεκτρικό πεδίο (ρεύματα Φουκό)
Είναι επίσης γνωστό ότι τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία σπρώχνουν το ένα το άλλο (εξαρτάτε από την διεύθυνση τους δύναμη Λόρεντζα) και στρεβλώνει/ συμπυκνώνει ή αυξάνει το ένα το άλλο.
Τα φυσικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία “μπλέκονται” με ηλεκτρομαγνητικά πεδία γύρο από τις γραμμές μεταφοράς και τα στρεβλώνουν ελαττώνουν σε μια περιοχή και -συμπυκνώνουν και αυξάνουν σε άλλη περιοχή.
Όλα αυτά τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μαζί με την ωμική αντίσταση των γραμμών ελαττώνουν την δυνατότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι εταιρείες παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (δίχως να είμαι δικηγόρος τους) πρέπει να παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ελαττώσουν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (και την ωμική αντίσταση) για να αυξήσουν τον συντελεστή μεταφοράς. Επίσης παρακολουθούν συχνά ως πολύ συχνά κάθε γραμμή υψηλής (και χαμηλής) τάσης.
Όλα αυτά τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία τώρα με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορούν οι μελετητές να τα υπολογίσουν και να τα δουν τουλάχιστο μέχρι την στιγμή στις οθόνες τους σχεδόν σε τρισδιάστατη προσαρμογή.
Είναι ενδιαφέρον να λεχθεί ότι σύμφωνα με τα “Σημαντικά στατιστικά στοιχεία του 2003” της ΑΗΚ το δίκτυο μεταφοράς στην Κυπρο διαθέτει εναέριες γραμμές:
325 χιλιόμετρα με τάση 66kV,
125 χιλιόμετρα με τάση132 kV (αλλά με τάση λειτουργίας 66kV) και
50 χιλιόμετρα με τάση 132kV.
Αυτό σημαίνει ότι μόνο για το εναέριο δίκτυο μεταφοράς πρέπει να κρατείτε μια επιφάνεια περί τα 170 τετραγωνικά χιλιόμετρα που θα είναι ελεύθερη από οικιστική ανάπτυξη.
Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν σε κάποια απόσταση (100μέτρα- είναι επιτρεπτό) από την εναέρια γραμμή υψηλής τάσης δίδεται άδεια οικοδομής. Η οικοδομή θα γίνει από σιδηρομπετό (ενισχυμένο σκυρόδεμα) μεταλλικά φρέϊμ πόρτο-παραθύρων, αλουμίνια παράθυρα και άλλα υλικά. Όλα αυτά τα υλικά δημιουργούν βρόχους (κλειστά κυκλώματα) που είναι μια σχετική ασπίδα από την μια μεριά άλλα και μια έντονη στρεβλώσει, συμπυκνώσει (ενίσχυση) από την άλλη μεριά στα μαγνητικά πεδία. Σίγουρα θα έχουνε ενισχυμένο-συμπυκνωμένο μαγνητικό πεδίο μέσα στη οικοδομή που μπορεί να είναι ψηλότερο από το επιτρεπόμενο.
Άλλο σοβαρό πρόβλημα για ένα κύριο που μαζεύει “καππάρι” κάτω
ή πλησίον από τις γραμμές υψηλής τάσης, είναι ότι η καππαρκά για τα ηλεκτρικά πεδία είναι για κάποια πρώτη προσέγγιση- ημισφαίριο σε επιφάνεια. Σε αυτή την περίπτωση στην κορυφή του ημισφαιρίου η τάσης του ηλεκτρικού πεδίου είναι ίση με τρεις φόρες την τάση του εξωτερικού ηλεκτρικού πεδίου. Αν υποθέσουμε ότι το ηλεκτρικό πεδίο κάτω από την γραμμή είναι 4kV/μέτρο ( έτσι υπολογίζεται όταν σχεδιάζεται η γραμμή) τότε στην κορυφή της καππαρκάς θα είναι σίγουρα 12 kV/μέτρο που είναι πολύ ψηλότερο από το επιτρεπόμενο (5-10kV/μέτρο). Η καππαρκά δουλεύει όπως ένας συγκεντρωτικός φακός. Έτσι ο κύριος που μαζεύει καππάρι κάτω από τις γραμμές υψηλής τάσης βρίσκεται σε ψηλότερο ηλεκτρικό πεδίο από το επιτρεπόμενο.
Πριν χρόνια (ήμουν δευτεροετής-τριτοετής φοιτητής) έλαβα μέρος σε πειράματα με ηλεκτρικά πεδία-γνώριζα πως να κολλώ αντιστάσεις και καλώδια. Κατασκευάσαμε μια κούκλα σε φυσικό μέγεθος με την βοήθεια ιατρικού προσωπικού από αντιστάσεις . Κάθε είδος αντίστασης αντιπροσώπευε την αγωγιμότητα των οργάνων του ανθρώπου, δηλαδή τα κόκαλα έχουν την περισσότερη αντίσταση, μικρότερη αντίσταση έχει η επιδερμίδα, και μεγάλη αγωγιμότητα έχει το μυαλό, μυελός αίμα καρδιά.
Η κούκλα τοποθετείτω σε ιδικό ηλεκτρικό πεδίο από 5-20kV/m και γινόταν μετρήσεις στα διάφορα όργανα. Θυμούμαι πολύ καλά ότι ηλεκτρικό πεδίο 20kV/m έφερε στην καρδιά ένταση 1mkA/cm-2 που είναι γνωστό ότι είναι θανατηφόρο. Με αυτή την κούκλα (επειδή έλαβα μέρος στην κατασκευή της παρακολουθούσα τις ανακοινώσεις κ.τ.λ) μετέπειτα υποστηρίχτηκαν αρκετά διπλώματα αποφοίτησης του πανεπιστημίου και διδακτορικές διατριβές.
Το αξιοσημείωτο ότι κάθε δίπλωμα αποφοιτήσεις και διατριβή τελειώνει με την φράση: Οι υπολογισμοί και τα πειράματα που παρουσιάζονται πρέπει να συμφωνηθούν από ειδικούς ιατρικούς επιστήμονες.
Αυτό συμβαίνει επειδή η θεωρία και πρακτική στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι αυστηρά μαθηματική επιστήμη και περιγράφεται από δεδομένες εξισώσεις για όλα τα άψυχα αντικείμενα που μας περιλαμβάνουν ενώ η ιατρική για τους ζωντανούς οργανισμούς μέχρι τώρα είναι μη μαθηματική επιστήμη

No comments:

Post a Comment