Saturday 5 June 2010

005 ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΤΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΝΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ.ΠΑΡΠΑΣ BSc.,MSc (Eng)
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
TEL 99680229 FAX 22420034
email gtparpas@cytanet.com.cy
http://parpaseng.blogspot.com

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα : ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΣΠΙΔΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2006 ΤΕΥΧΟΣ 51

ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΙΤΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Στο τύπο παρουσιάζονται άρθρα που κατακεραυνώνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Όπως για παράδειγμα οι ανεμογεννήτριες είναι τεραστία έργα που σκοτώνουν τα αποδημητικά πτηνά, τα φωτοβολταικα αντανακλούν τον ήλιο και μπορούν να τυφλώσουν τους πιλότους των αερογραμμών, η καύσης αποβλήτων βρομά και άλλα
Πρέπει να δημιουργήσουμε γνώμη το τι μας περιμένει έστω και εδώ στη μικρή Κύπρο από την ανάγκη σε ενεργεία
Από προχείρους υπολογισμούς και συζητώντας το θέμα ενέργειας με άλλους συναδέλφους μηχανικούς τα επόμενα δέκα - δεκαπέντε χρόνια η ενέργεια που θα χρειαστούμε , θα είναι περίπου σε ηλεκτρική ισχύ 600-1000 εγκαταστημένα μεγαβάτ (εγκαταστημένη ισχύς) .
Η καλύτερη περίπτωση- είναι να χρειαστούμε 600 μεγαβάτ εγκατεστημένη ισχύ και πρέπει να σκεφτούμε με πια καύσιμα μπορούμε να τις ενεργοποιήσουμε .
Τα καύσιμα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι το 1.πετρέλαιο (μαζούτ, ή ντίζελ), 2.φυσικό αέριο, 3.άνθρακας (διάφορες ποιότητες) και 4.πυρινικα καύσιμα. 5. ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

1.Πετρέλαιο (μαζούτ, ή ντίζελ)
Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πετρελαίου ( μαζούτ ή ντίζελ) είναι οι γνωστοί σταθμοί που έχουμε στην Κύπρο τύπου Βασιλικό ή Δεκέλειας. Θα χρειαστούμε περίπου δυο σταθμούς , και ο μόνος χώρος που απομένει για εγκατάσταση τους από τεχνολογικής άποψης είναι η Πάφος κ αι Πόλης Χρυσοχούς.
Είναι όμορφα κτίρια με το πολύ ωραίο(α) τεράστια φουγάρα,
4-5 ντεπόζιτα καυσίμων (είναι τα τεράστια βαρέλια που βλέπουμε σε κάθε σταθμό βαμμένα στο χρώμα του αλουμινίου). Επίσης αρκετές σωλήνες παροχής που εκτίνονται στην θάλασσα.
Γνωστά προβλήματα είναι τα παράπονα των περιοίκων, λίγη κίτρινη βροχή, λίγη μυρωδιά λίγο καπνό και αρκετούς τόνους μονοξείδιο, διοξείδιο του άνθρακα και αρκετά άλλα χημικά απόβλητα που δεν τα βλέπουμε.
Δεν σκοτώνουν τα αποδημητικά πουλιά- εκτός και αν κάποιο πτηνό μπει κατά λάθος μέσα στο κτίριο του σταθμού. Τα καημένα τα πτηνά συνήθως αποφεύγουν αυτούς τους σταθμούς.
Λίγο πετρέλαιο στην θάλασσα κατά την εκφόρτωση δεν είναι και τόσο κακό και δεν σκοτώνει τα ψάρια. Είναι γνωστό ότι οι σταθμοί αυτοί αντλούν θαλάσσιο νερό για τους ψύκτες τους το οποίο το επιστρέφουν λίγο πιο θερμό στην θάλασσα αλλά πάλι δεν είναι και τόσο κακό.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του πετρελαίου είναι ότι συνεχώς ακριβαίνει και το ότι σύντομα θα εκλείψει.

2.Φυσικό αέριο
Σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο είναι παρόμοιοι σταθμοί με τους σταθμούς μαζούτ αλλά αντίς τα τεράστια ντεπόζιτα πετρελαίου θα έχουμε τεράστια ντεπόζιτα αποθήκευσης αερίου. Θα χρειαστούμε επίσης περίπου δυο σταθμούς στην Πάφο ή και σε άλλες περιοχές- εξαρτάτε από την μέθοδο προμήθειας αερίου.
Τα άλλα που αναφέρονται για σταθμούς μαζούτ/ντίζελ είναι περίπου τα ιδία. Δηλαδή λίγη κίτρινη βροχή, λίγη μυρωδιά λίγο καπνό και αρκετούς τόνους μονοξείδιο, του άνθρακα και αρκετά άλλα χημικά απόβλητα που δεν τα βλέπουμε. Οι ψύκτες τους επίσης θα επιστρέφουν λίγο πιο ζεστό θαλάσσιο νερό στην θάλασσα, τα πτηνά δεν έχουν να πάθουν τίποτα συνήθως τους αποφεύγουν, το ίδιο και τα ψάρια.
Σε περίπτωση που θα μεταφέρουμε το φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή θα έχουμε την ιδία κατάσταση με τους σταθμούς πετρελαίου. Δηλαδή σωλήνες στην θάλασσα και εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου.
Αν χρησιμοποιήσουμε υποθαλάσσιους αγωγούς από άλλες χώρες τότε
τα τερματικά αποθήκευσης είναι κατά πολύ μικρότερα.
Αλλά μόλις οι υποθαλάσσιοι αγωγοί εμφανιστούν στην επιφάνεια της γης τότε ακολουθούν καταπληκτική, ωραία πορεία με καθαρή επιφάνεια γύρο τους περίπου 40-100μέτρα.
Εδώ πάλι υπάρχει το ίδιο πρόβλημα με το πετρέλαιο: το φυσικό αέριο συνεχώς ακριβαίνει και κάποια στιγμή θα εκλείψει.

3.Άνθρακας (διάφορες ποιότητες)
Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καλής ποιότητας άνθρακα είναι τελείως διαφορετικός από τους σταθμούς πετρελαίου/αερίου. Για οικονομικούς τεχνικούς λόγους μόνο ένα σταθμός μπορεί να οικοδομηθεί. Πιθανή θέση τέτοιου σταθμού είναι ή επαρχία Πάφου σε περιοχή που μπορεί να γίνει λιμάνι.
Χρειάζεται λιμάνι εκφόρτωσης του άνθρακα, ειδικά σιλό και οχήματα μεταφοράς , τεράστιο χώρο αποθήκευσης (δυο –τρεις λόφους).
Φυσικά για ένα σταθμό 600 μεγαβάτ με 7000 ώρες εργασίας ανά έτος θα χρειάζεται περίπου 13 εκατομμύρια καλής ποιότητας άνθρακα και θα αποβάλει από τα φουγάρα διοξείδιο του άνθρακα, του θείου, του αζώτου σκόνη και ορισμένα κατάλοιπα υδραργύρου, ραδίου.
Είναι γνωστό ότι γύρο από σταθμούς άνθρακα από την σκόνη που διαφεύγει από τους μικρούς λόφους αποθήκευσης σχηματίζεται μαύρη γη με διάμετρο μέχρι 10 χλ και οπού οι άνεμοι έχουν κάποια κατεύθυνση μέχρι 20 χλ. Τα άλλα που αναφέρονται για σταθμούς μαζούτ/αεριού είναι περίπου τα ιδία. Δηλαδή αρκετή κίτρινη βροχή, ικανοποιητική μυρωδιά, πάρα πολύ καπνό και αρκετά άλλα χημικά απόβλητα που δεν τα βλέπουμε. Οι ψύκτες τους επίσης θα επιστρέφουν λίγο πιο ζεστό θαλάσσιο νερό στην θάλασσα, τα πτηνά δεν έχουν να πάθουν τίποτα συνήθως τους αποφεύγουν, το ίδιο και τα ψάρια.
Τα κτίρια είναι παρομοίου τύπου με σταθμούς πετρελαίου πολύ μεγαλύτερα αλλά σε δυο τρία χρόνια γίνονται ολόμαυρα.
Τα φουγάρα είναι τα ίδια με τους προηγούμενους σταθμούς πολύ ψηλότερα-μεγαλύτερα.
Ο άνθρακας επίσης συνεχώς ακριβαίνει αλλά υπάρχει αρκετός να κινήσει όλους τους σταθμούς που βρίσκονται σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα 1000 χρόνια.

4.Πυρινικά καύσιμα.
Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά είναι τελείως διαφορετικός από τους σταθμούς πετρελαίου/αερίου/άνθρακα.
Για οικονομικούς τεχνικούς λόγους μόνο ένα σταθμός μπορεί να κτιστεί. Πιθανή θέση τέτοιου σταθμού είναι η Λευκωσία – κέντρο του νησιού και ο πιο μικρός που μπορεί να κτιστεί είναι ένας 600 μεγαβάτ.
Εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή από πού θα αγοραστεί τέτοιος σταθμός. Αν αγοραστεί από Γάλλους ή Ρώσους τότε είμαστε άμεσα τρομοκράτες αν αγοραστεί από τους Αμερικανούς τότε γινόμαστε αμέσως αγωνιστές της ελευθερίας- χρειάζεται πολιτική απόφαση.
Για ένα σταθμό 600 μεγαβάτ με 7000 ώρες εργασίας ανά έτος θα χρειάζεται περίπου 17 τόνους εμπλουτισμένου ουρανίου 235 ή πλουτωνίου.
Ένας πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι τελείως κλειστός και δεν αποβάλει σχεδόν τίποτα εκτός σε περίπτωση ατυχήματος (είναι γνωστό το ατύχημα στο Λονκ Αηλαντ και Τσέρνοπιλ). Έχει κλειστό κύκλωμα ψύξης και παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που χρειάζονται.
Τα πτηνά δεν έχουν να πάθουν τίποτα συνήθως τους αποφεύγουν.
Ένας πυρηνικός σταθμός δεν έχει φουγάρα αλλά χρειάζεται δυο με τρεις ψύκτες – είναι τα τεράστια κωνικά κυκλικά κτίρια που αποβάλουν λίγο ατμό, τα τεράστια κουβούκλια των πυρηνικών αντιδραστήρων και κτίρια γεννητριών.
Υπάρχει μικρό πρόβλημα που πρέπει να φυλάσσουμε ή να πετάσσουμε τα πυρηνικά απόβλητα που θα είναι τριπλάσια σε όγκο από το εμπλουτισμένο ουράνιο.
Τα πυρηνικά καύσιμα συνεχώς ακριβαίνουν αλλά υπάρχει αρκετό καύσιμο ουρανίου 235 για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για της ανάγκες της ανθρωπότητας για τα επόμενα 1000 χρόνια.

5. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έχουμε στην Κύπρο μπορούν να εγκατασταθούν παντού.
Φωτοβολταικα και θερμικά πλαίσια στην οροφή της κατοικίας μας,
Ανεμογεννήτριες στα ψηλά βουνά και παραθαλλάσια,
Καυστήρες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από απόβλητα στις περιοχές μαζέματος σκυβάλων,
Μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από απορήμματα ζώων στις περιοχές που υπάρχουν φίρμες.
Τα φωτοβολταϊκά και θερμικά πλαίσια απορροφούν την ηλιακή ενέργεια και δεν την αντανακλούν.
Οι ανεμογεννήτριες έχουν σκοτώσει-όλες μαζί που βρίσκονται σε ενέργεια δυο μέχρι τρία πτηνά- πιθανός άρρωστα.
Οι καυστήρες παραγωγής ενέργειας από απόβλητα σκυβάλων δεν αποβάλουν περισσότερα διοξείδια από ότι ένας σταθμός με πετρέλαιο, αέριο ή άνθρακα.
Οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από απορήμματα ζώων καθαρίζουν τις περιοχές των φάρμων από την βρομιά και οχληρία.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ακριβές τεχνολογίες που παράγουν ηλεκτρική ή θερμική ενέργεια δωρεάν.

No comments:

Post a Comment