Saturday 5 June 2010

003 ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ.ΠΑΡΠΑΣ BSc.,MSc (Eng)
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
TEL 99680229 FAX 22420034
email gtparpas@cytanet.com.cy
http://parpaseng.blogspot.com

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ¨ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΣΠΙΔΑ ¨- Ιανουαριος 2006 ΤΕΥΧΟΣ 50

ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Υποθετικό δυστύχημα 1.
Ο κύριος Ήλεκτρος εργαζόταν στην αυλή του με ηλεκτρική δεντροκοπτική και κατά τύχη απέκοψε το καλώδιο παροχής της μηχανής. Ο κύριος Ήλεκτρος βρέθηκε κάτω από τάση 240Βολτ και ένταση αγνώστου αριθμού Αμπέρ και σύμφωνα με το γιατρό που τον εξέτασε ο θάνατος του ήταν ακαριαίος- σταμάτημα καρδιάς. Καμιά συσκευή προστασίας εις την κατοικία δεν απέκοψε έγκαιρα την παροχή για να προστατέψει τον άτυχο Ήλεκτρο από τον θάνατο. Σύμφωνα με την περί ηλεκτρισμό νομοθεσία υπεύθυνος για τον θάνατο του Ήλεκτρος ήταν και συνεχίζει να είναι ο ένοικος / ιδιοκτήτης της κατοικίας που στην περίπτωση αυτή είναι ο ίδιος ο παθών.

Υποθετικό δυστύχημα 2.
Στο εστιατόριο Πυρμανία άρχισε πυρκαγιά λόγο υπερθέρμανσης αγωγών και βραχυκυκλώματος στη ηλεκτρική εγκατάσταση, σύμφωνα με την ηλεκτρομηχανική υπηρεσία και ιδικούς της πυροσβεστικής υπηρεσίας που εξέτασαν την υπόθεση- κανείς δεν αμφέβαλε την τελεσίδικη γνώμη τους. Η κρατική και ιδιωτική τηλεόραση που απαθανάτιζαν το ατύχημα δείχνουν καθαρά ότι η ηλεκτρική παροχή συνεχίζετε προς το υποστατικό - αν και το υποστατικό καιγόταν- όλα τα φωτιστικά εντός και εκτός συνέχιζαν να φωτίζουν την περιοχή. Καμιά συσκευή προστασίας εις το υποστατικό δεν απέκοψε έγκαιρα την παροχή για να προστατευτεί από υπερθέρμανση αγωγών βραχυκύκλωμα και την πυρκαγιά. Σύμφωνα με την περί ηλεκτρισμό νομοθεσία υπεύθυνος για την προστασία του υποστατικού από πυρκαγιά λόγο υπερθέρμανση και βραχυκυκλώματος στη ηλεκτρική εγκατάσταση ήταν και συνεχίζει να είναι ο ένοικος/ιδιοκτήτης που στην περίπτωση αυτή είναι ο ίδιος ο παθών.

Υποθετικό δυστύχημα 3.
Σε υποθετικό διαμέρισμα όλοι οι οικογένεια του κυρίου Πεδία υποθετικά πάσχει από την ανίατη νόσο. Διάβασαν στον τύπο ότι μπορεί η πάθηση να οφείλεται στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα. Δεν χρησιμοποιούν φορητά τηλέφωνα, πέταξαν την τηλεόραση, φούρνο μικροκυμάτων και όλες τις μικροσυσκευές ακόμη και τους λαμπτήρες τύπου φθορισμού. Στην περιοχή τους δεν υπάρχουν ηλεκτροφόρες γραμμές και μετασχηματιστές ρεύματος ψηλής τάσης ούτε αντένες κινητής τηλεφωνίας. Δεν εργάζονται σε χώρους με ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Για να ξενοιάσουν τελείως φώναξαν και ένα ιδικό για να μέτρηση τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία στην περιοχή και εντός του διαμερίσματος. Ο ιδικός όπως γίνεται συνήθως άρχισε να μετρά έξω από το διαμέρισμα και βρήκε μηδενικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία και συνέχισε το μέτρημα εντός του διαμερίσματος. Εδώ ήταν η έκπληξη τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία στην κρεβατοκάμαρες ήταν/είναι κάτω από τα επιτρεπτά αλλά πολύ πλησίον σε αυτά.
Σύμφωνα με την περί ηλεκτρισμό νομοθεσία υπεύθυνος για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία εντός του διαμερίσματος είναι ο ένοικος/ιδιοκτήτης που στην περίπτωση αυτή είναι ο ίδιος ο παθών.
(Οποιανδήποτε συνωνυμία ή και σύμπτωση να έχουν γίνει τέτοια ατυχήματα είναι τυχαία.)

Τι συμβαίνει;
Η Κύπρος φημίζεται για τις άριστες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.
Είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που οι εκάστοτε τελευταίοι κανονισμοί του Ινστιτούτου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών της Βρετανίας είναι υποχρεωτική σύμφωνα με το σύνταγμα (τώρα είναι η ΙΕΕ 16 έκδοση).
Η εφαρμογή τους δεν εξαρτώνται ούτε από την βουλή ούτε από κυβερνητικούς μηχανισμούς απλά πρέπει να εφαρμόζονται.
Αλλά τα ατυχήματα συνεχίζουν και όπως φαίνεται με αμείωτο ρυθμό θα πολλαπλασιάζονται.
Σύμφωνα με τους νόμους και κανονισμούς υπεύθυνος είναι ο ένοικος /ιδιοκτήτης που όπως είδαμε στα υποθετικά ατυχήματα είναι ο ίδιος ο παθών.
Παραπέρα ας μου επιτραπεί (είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός τρίτης γενιάς)
να προσπαθήσω να κάμω μια αξιολόγηση του τρόπου που γίνεται η ανάθεση μελετών σχεδιασμός η εκτέλεση και επιθεώρηση των ηλεκτρολογικών εργασιών.
Για δείγμα απλός έκανα ένα γύρο σε περιορισμένη περιοχή της Λευκωσίας - περικλείετε από τέσσερις οδικές αρτηρίες ανεγείρονται σχεδόν τριάντα οικοδομές και κατέγραψα τα ακόλουθα τα οποία με αρκετή ακρίβεια μπορούν να συμπεραίνουμε στατιστικά ότι είναι τα παγκύπρια στον ιδιωτικό τομέα (Στον κρατικό, δημαρχιακό, ημικρατικό τομέα έχει καθιερωθεί άλλος τρόπος)

1. 100% των οικοδόμων ιδιωτικού τομέα είναι ο ιδιοκτήτης ή οικοδομική εταιρεία, ή εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων.
Η ανάθεση μελέτης και σχεδιασμό ηλεκτρολογικών εργασιών γίνεται συνήθως από τον ιδιοκτήτη, οικοδομική εταιρεία και εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων ή οποιονδήποτε άλλο αποφασίσει να οικοδομήσει που είναι το 100% αυτών που αναγείρουν οικοδομές ιδιωτικού τομέα στην Κύπρο. Όλοι αυτοί ξέρουν τι είναι ηλεκτρισμός από τις καθημερινές τους ασχολίες και πιθανό από το πρόγραμμα Γυμνασίου/Λυκείου. Δεν έχουν καθόλου ακαδημαϊκά προσόντα ούτε καμιά πρακτική γνώση στην ηλεκτρολογία.
Συνήθως αναθέτουν τον σχεδιασμό και μελέτη των ηλεκτρολογικών της οικοδομής σε κάποιο υπεύθυνο μηχανικό.
Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι τρεις εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, κάτοχοι διαφόρων τύπων πιστοποιητικών ποιότητας (ISO) που βρέθηκαν στην περιοχή που έγινε η Μελέτη χρησιμοποιούν μη ηλεκτρολόγους μηχανικούς για σχεδιασμό Μελέτη και επίβλεψη ηλεκτρολογικών έργων.

2. Υπεύθυνος μηχανικός έργου.

2.1. 90% Υπεύθυνοι μηχανικοί μη ηλεκτρολόγοι μηχανικοί.
Οι υπεύθυνοι μη ηλεκτρολόγοι μηχανικοί κάνουν τα σχέδια για το 90% των οικοδομών.
Ο υπεύθυνος μηχανικός (μη ηλεκτρολόγοι μηχανικοί) έργου συνήθως αναλαμβάνει να κάμει τα ηλεκτρολογικά όπως αναγράφει στα σχέδια. Δείχνει που θέλει να τοποθετηθούν πρίζες φωτιστικά κλιματιστικά και όλα τα εξαρτήματα πάνω στο σχέδιο και το παρουσιάζει προς προσφορά- σημειώσετε ότι δεν κάμνει καμιά μελέτη για τα ηλεκτρολογικά (δεν γνωρίζει).
Ο υπεύθυνος μηχανικός (μη ηλεκτρολόγοι μηχανικοί) είναι μέλος του ΕΤΕΚ (Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου) αλλά όχι του κλάδου της Ηλεκτρολογίας( Ο περί ΕΤΕΚ νόμος τους απαγορεύει ρητά σε μη Ηλεκτρολόγους μηχανικούς να σχεδιάζουν μελετούν ηλεκτρολογικές εργασίες) δεν κατέχει άδεια από την ΗΜΥ (Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία - Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων) για μελέτη σχεδιασμό ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων ( Ο περί ηλεκτρισμού νόμος τους το απαγορεύει ρητά) και δεν κατέχει άδεια από ΑΤΗΚ (Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου) για σχεδιασμό μελέτη τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων οικοδόμων(επίσης οι κανονισμοί της ΑΤΗΚ τους το απαγορεύουν). Τα ακαδημαϊκά προσόντα που κατέχουν αυτοί οι υπεύθυνοι μηχανικοί (μη ηλεκτρολόγοι μηχανικοί) είναι από 0-32 πανεπιστημιακές ώρες για να γνωρίσουν τι είναι ηλεκτρική ενέργεια και συνήθως δίχως εξετάσεις και καμιά μελέτη ή σχεδιασμό.

2.2. 5% Υπεύθυνοι μηχανικοί μη ηλεκτρολόγοι μηχανικοί κάτω από νομοθεσία που τους απαγορεύεται να εκτελούν εργασίες στον ιδιωτικό τομέα.
Άλλο 5% των οικοδομών σχεδιάζουν μηχανικοί (μη ηλεκτρολόγοι μηχανικοί) που εργάζονται σε θέσεις που η νομοθεσία τους το απαγορεύει μάλιστα με βαριές ποινές να κάμνουν οποιανδήποτε εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

2.3. 5%Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί μέλη του ΕΤΕΚ, κάτοχοι αδείας από ΗΜΥ και ΑΤΗΚ
Το υπόλοιπο 5% των οικοδομών την μελέτη σχεδιασμό και επίβλεψη την αναλαμβάνουν προσοντούχοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί μέλη του ΕΤΕΚ στον κλάδο του ηλεκτρολόγου μηχανικού, κάτοχοι αδείας από την ΗΜΥ(Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία - Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων) για μελέτη σχεδιασμό ηλεκτρολογικών και κάτοχοι αδείας από ΑΤΗΚ (Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου) για σχεδιασμό μελέτη τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων οικοδομών. Τα ακαδημαϊκά προσόντα τους είναι από 3-5 χρόνια σπουδών μελετών σχεδιασμών και εξετάσεων στην ηλεκτρολογία και όλοι ακόμη και οι νέοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί έχουν σύμφωνα με την περί ηλεκτρισμού νομοθεσία δυο χρόνια πρακτική εξάσκηση.

3.Εργολάβοι ηλεκτρολόγοι.
3.1. 90% Αδειούχοι ηλεκτρολόγοι.
Την μεγάλη μερίδα των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων 90% την κάμνουν αδειούχοι ηλεκτροτεχνίτες ή ηλεκτρολογικές εταιρείες (βάση του περί ηλεκτρισμού νόμου ) που οι πρακτικές γνώσεις τους είναι καλές μέχρι πολύ καλές. Έχουν τελείωση τεχνική σχολή έχουν περάσει πολλές φορές εξετάσεις από την ηλεκτρομηχανολογική υπηρεσία και κατέχουν τα προσόντα για να εκτελούν εργασίες. Δεν έχουν καθόλου ακαδημαϊκή εκπαίδευση αλλά σε αυτούς βασίζονται οι υπεύθυνοι μηχανικοί (μη ηλεκτρολόγοι μηχανικοί) για να κάμουν την ηλεκτρολογική μελέτη των οικοδομών. Επίσης έχουν τεράστια πίεση από ιδιοκτήτες, οικοδομικές εταιρείες και εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων έτσι ώστε η ηλεκτρική εγκατάσταση να είναι όσο πιο φτηνή γίνεται.

3.2. 5%-Μη αδειούχοι ηλεκτρολόγοι που εργάζονται σε θέσεις που η νομοθεσία τους απαγορεύει να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.
Τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις 5% των οικοδομών τις κάνουν τεχνίτες που εργάζονται σε θέσεις που η νομοθεσία τους το απαγορεύει μάλιστα με βαριές ποινές να κάμνουν οποιανδήποτε εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

3.3. 5% Ηλεκτρολογικές εταιρείες με προσοντούχους μηχανικούς.
Το υπόλοιπο 5% των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων της κάνουν ηλεκτρολογικές εταιρείες που στο προσωπικό τους έχουν ηλεκτρολόγους μηχανικούς αποφοίτους του ΑΤΙ (Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο) ή πανεπιστημιακούς αποφοίτους ( ηλεκτρολόγους μηχανικούς) με όλες τις άδειες από ΗΜΥ και ΑΤΗΚ.

4.Έλεγχος ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων
Το 100% των νέων εγκαταστάσεων υπόκεινται σε έλεγχο από προσοντούχους επιθεωρητές της ΑΗΚ οι οποίοι έχουν περάσει από πολλαπλές εκπαιδεύσεις και σεμινάρια - είναι απόφοιτοι τεχνικών σχολών αλλά δίχως ακαδημαϊκά προσόντα. Έχουν περιορισμένο χρόνο επιθεώρησης της εγκατάστασης και έχουν ευθύνη για την εγκατάσταση μόνο κατά την ώρα που ευρίσκονται εντός του υποστατικού 1-2 ώρες. Δεν μπορούν να μετρήσουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία στα νέα κτίρια - δεν υπάρχει ρεύμα για να το κάνουν και μέχρι τώρα δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα όργανα. Μπορούν μονό να απαιτούν πιστή εφαρμογή των κανονισμών- τίποτε περισσότερο.

5. 100% Ένοικος ή ιδιοκτήτης.
Τελευταίος στη αλυσίδα είναι ο ιδιοκτήτης ή ένοικος του υποστατικού.
Για να ενώσει η Αρχή Ηλεκτρισμού το υποστατικό σας στην ηλεκτρική ενέργεια υπογράφεται την λεγόμενη κάρτα και από αυτή την στιγμή είσαστε ο απόλυτος υπεύθυνος για οποιοδήποτε ατύχημα συμβεί σε εσάς και την οικογένεια σας εντός του υποστατικού σας.
Ο υπεύθυνος μηχανικός ο εργολάβος ηλεκτρολογικών και ο επιθεωρητής της ΑΗΚ (έχει αποχωρίσει από το υποστατικό σας) δεν έχουν καμιά ευθύνη.

6 Ανάλυση των ατυχημάτων και ευθύνες.
Σε περίπτωση ηλεκτρολογικών ατυχημάτων αναλαμβάνει η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων ή/και Πυροσβεστική Υπηρεσία που αναλύουν το ατύχημα.
Στο ατύχημα με τον κύριο Ήλεκτρο θα παρουσιάσουν έκθεση που θα λέγει ότι απεκόπη το καλώδιο από τον ίδιο τον παθόντα και βραχυκυκλώθηκε στο κύκλωμα- Ο ιατροδικαστής θα πει ότι ο θάνατος του ήταν ακαριαίος.
Οι κρατικές υπηρεσίες αδυνατούν να ελέγξουν ποιος ήταν ο υπεύθυνος μηχανικός, ποια ήταν η εταιρεία ηλεκτρολογικών. Δεν θα αναφέρεται στην έκθεση ότι δεν έχουν γίνει τεχνικοί υπολογισμοί και μελέτη-επίβλεψη από προσοντούχο ηλεκτρολόγο μηχανικό και ότι βασικά όργανα δεν λειτούργησαν για να αποφευχθεί η εκτέλεση του κυρίου Ήλεκτρου
Στο ατύχημα με εστιατόριο Πυρμανία η έκθεση θα λέγει ότι οφείλεται σε υπερθέρμανση και βραχυκύκλωμα των αγωγών. Οι υπηρεσίες αδυνατούν να ελέγξουν ποιος ήταν ο υπεύθυνος μελετητής μηχανικός, ποια ήταν η εταιρεία ηλεκτρολογικών. Δεν θα αναφέρεται στην έκθεση ότι δεν έχουν γίνει τεχνικοί υπολογισμοί και μελέτη- επίβλεψη από προσοντούχο ηλεκτρολόγο μηχανικό και ότι βασικά όργανα δεν λειτούργησαν για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση/βραχυκύκλωμα και πυρκαγιά.
Στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία στη κατοικία του κυρίου Πέδια δεν θα υπάρξει καμιά έκθεση- απλός τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία θα υπάρχουν. Κανένας δεν θα ενδιαφερθεί ποιος ήταν ο υπεύθυνος μη ηλεκτρολόγος μηχανικός, ποιος ήταν ηλεκτρολόγος- γιατί το δωμάτιο μετρητών είναι ακριβώς από κάτω της κυρίας κρεβατοκάμαρας- γιατί τα καλώδια παροχής όλης της πολυκατοικίας διέρχονται μέσα από τα υπνοδωμάτια-γιατί τα καλώδια των κλιματιστικών μονάδων όλης της πολυκατοικίας επίσης διέρχονται στον μεσότοιχο των υπνοδωματίων. Δεν γνωρίζω αν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία δημιουργούν ασθένειες αλλά είναι σίγουρο ότι δεν έχουν γίνει τεχνικοί υπολογισμοί και μελέτη-επίβλεψη από προσοντούχο ηλεκτρολόγο μηχανικό για να αποφευχτεί η δημιουργία ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.
Θα έχετε προσέξει ότι για μη ηλεκτρολογικά ατυχήματα/κακοτεχνίες ορίζεται από το ΕΤΕΚ μηχανικός που αναλύει λεπτομερώς: πια εταιρεία έκαμε την ανάπτυξη οικοδομής, ποιος έκαμε την μελέτη σχεδιασμό των οικοδομικών, πια εταιρεία ανάλαβέ την οικοδομή ποιος σιδεράς εργαζόταν στην οικοδομή ποιος πελεκάνος έκανε τα πελεκανικά, ποιος μπογιάτισε την οικοδομή και άλλες πολλές λεπτομέρειες. Βάση αυτής της έκθεσης η αστυνομία θα κάμει και σύλληψης π.χ. τον σιδερά.
Όταν φτάσουμε στις ηλεκτρολογικά ατυχήματα το ΕΤΕΚ όπως λέγουμε στα κυπριακά τραβά πίσω.
Σε άλλες χώρες οι ασφαλιστικές εταιρείες αναλαμβάνουν αυτό τον ρόλο.
Για να ασφαλίσουν ένα υποστατικό απαιτούν όπως η μελέτη σχεδιασμός και επίβλεψη ηλεκτρολογικών έχει γίνει από προσοντούχο ηλεκτρολόγο μηχανικό. Είναι βέβαιο ότι τώρα με την ενσωμάτωση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πάψουν να πληρώνουν και θα τραβούν στα δικαστήρια τους απογόνους του κυρίου Ήλεκτρου, τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου Πυρμανία και δεν θα πληρώνουν τα ιατρικά έξοδα της οικογένειας του κυρίου Πεδία.
Θα έχουν σοβαρές αμφιβολίες ατύχημα ή αυτοκτονία; έβαλε την φωτιά εν γνώσει του; ξεπίτηδες κατοικούν σε οικοδομή με υψηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία;

7. Ο μόνος υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης- Ο ιδιοκτήτης να πάρει την ασφάλεια στα χέρια του
Για να λυθεί το πρόβλημα ασφαλείας στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στο σπίτι σας και επειδή είσαστε ο μοναδικός υπεύθυνος πρέπει μόνοι σας να πάρετε την ασφάλεια σας στα χέρια σας.
Κτίζετε ή θα αγοράσετε από οικοδομική εταιρεία/εταιρεία ανάπτυξης οικοδομών διαμέρισμα κατοικία/γραφείο ή άλλη οικοδομή αποταθείτε σε επαγγελματία ηλεκτρολόγο μηχανικό.
Ζητήστε να σας παρουσιάσει μελέτη για τις υφιστάμενες ηλεκτροφόρες γραμμές υψηλής τάσεις, μετασχηματιστές, τηλεπικοινωνιακές και ράδιο-τηλεοπτικές αντένες και να κάμει έλεγχο για μελλοντικά σχέδια τέτοιον κατασκευών στην περιοχή που σκοπεύεται να τοποθετήσετε της οικονομίες σας.
Αν θα αγοράσετε από οικοδομική εταιρεία/εταιρεία ανάπτυξης οικοδομών ζητήστε να σας παρουσιάσουν τα ηλεκτρολογικά σχέδια μελέτη και τον υπεύθυνο ηλεκτρολόγο μηχανικό.
Προσοχή από τις εταιρείες που κατέχουν πιστοποιητικά ποιότητας.
Στη Μελέτη φαίνεται καθαρά ότι όλες οι εταιρείες που βρέθηκαν στην περιοχή, χρησιμοποιούν μη ηλεκτρολόγους μηχανικούς για σχεδιασμό Μελέτη και επίβλεψη ηλεκτρολογικών έργων.
Προσέξετε μπορεί να σας παρουσιάσουν σαν μηχανικό έργου τον εργολάβο ηλεκτρολογικών και σχέδια μη ηλεκτρολόγου μηχανικού.
Έχει ξεπεραστεί η εποχή που ο ηλεκτροτεχνίτης τοποθετούσε μια λάμπα και μια πρίζα σε κάθε δωμάτιο, και αυτή ήταν όλη η ηλεκτρική εγκατάσταση του υποστατικού μας.
Τα ηλεκτρικά συστήματα που βρίσκονται αυτή την στιγμή μέσα στα σπίτια μας είναι πολλά και πολύπλοκα - και συνεχίζουν να έρχονται νέα.
Διορίστε τον δικό σας προσοντούχο ηλεκτρολόγο μηχανικό να ελέγξει τα σχέδια και τον επιβλέποντα μη ηλεκτρολόγο μηχανικό.
Αν παραδεχτούν ότι δεν έχουν- συμφωνήστε μαζί τους ότι θα διορίσετε εσείς τον δικό σας ηλεκτρολόγο μηχανικό για σχεδιασμό μελέτη και επίβλεψη του υποστατικού σας.
Έχετε κάθε δικαίωμα αν δεν δέχονται να μη αγοράσετε το υποστατικό.
Προσοντούχοι Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν αρκετοί και δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε. Για να καταλάβετε ότι κάποιος είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός πρέπει να σας παρουσιάσει τα ακόλουθα:
(Ο επαγγελματίας προσοντούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός τα έχει πάντα μαζί του και είναι περήφανος να τα παρουσιάζει)

1. Ετήσια άδεια άσκησης επαγγέλματος του ΕΤΕΚ
(Νόμοι 224 του 1990-1997)
στον κλάδο ηλεκτρολογική μηχανική
περιέχει όνομα/επίθετο
αριθμό Μητρώου, αριθμό ταυτότητας και ισχύει
Δεν έχει φωτογραφία.
Η άδεια είναι πλαστική μεγέθους βίζας καρτ

2.Πιστοποιητικό εγραφής ηλεκτρολόγου μηχανικού
της Κυπριακής Δημοκρατίας.
(Οι περί ηλεκτρισμού κανονισμοί 1941-1976 Κανονισμοί (53(14)(ε))
Παράρτημα Γ6
Ονοματεπώνυμο, Διεύθυνση,Περιορισμοί,
ημερομηνία έκδοσης/λήξεως και αριθμός- σφραγίδα
Έχει φωτογραφία
Το πιστοποιητικό μοιάζει με δεφτεράκι με κολλημένες με κυβερνητική γόμα
πολλές κόλλες -ετήσια ανανέωση.

3.Άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος τηλεπικοινωνιακών εγκαταστάσεων
της ΑΤΗΚ
ονοματεπώνυμο
αριθμό, έκταση
ημερομηνία λήξεως, αριθμός ταυτότητας
Έχει φωτογραφία
Η άδεια είναι πλαστική μεγέθους βίζας καρτ

Προσοχή-

Έχει μη ηλεκτρολόγους μηχανικούς που κατέχουν ετήσια άδεια επαγγέλματος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου στην ηλεκτρολογία αλλά δεν έχουν Πιστοποιητικά εγραφής της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας και άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.
Δεν είναι προσοντούχοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί.
Έχει επίσης τεχνικούς-μη ηλεκτρολόγους μηχανικούς που έχουν περιορισμένο πιστοποιητικό εγραφής στη Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας και περιορισμένη άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου αλλά δεν κατέχουν πιστοποιητικό του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου.
Δεν είναι προσοντούχοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί.
Επίσης προσοχή να μην πέσετε στην παγίδα ο προσοντούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός που θα επιλέξετε να εργάζεται σε θέσει που η νομοθεσία του το απαγορεύει μάλιστα με βαριές ποινές να κάμνει οποιανδήποτε εργασία στον ιδιωτικό τομέα- θα φέρετε εσείς δυστυχώς όλην την ευθύνη.

No comments:

Post a Comment