Saturday 5 June 2010

007 ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ.ΠΑΡΠΑΣ BSc.,MSc (Eng)
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
TEL 99680229 FAX 22420034
email gtparpas@cytanet.com.cy
http://parpaseng.blogspot.com

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ¨ΑΓΛΑΝΤΖΙΑ¨-Ιανουάριος 2010 ΤΕΥΧΟΣ 90

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Από την πείρα μού στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεχώς αισθάνομαι και βλέπω την εχθρική διάθεση των οικολογικών οργανώσεων εναντίον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μέχρι τώρα δεν μπορούσα να βρω τους λογούς για αυτή την εχθρική διάθεση και συνεχίζω να μην γνωρίζω.
Στην τελευταία σύναξη μιας πολύ μικρής ομάδος αισθάνθηκα και είδα την εχθρική διάθεση ακόμη μιας οικολογικής οργάνωσης ενάντιο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ήταν μικρές φράσεις γεμάτες πάθος και εχθρότητα:
-Τεράστια κούπα που καίγουν τα ζώα και όταν την ανοίξουν θα σκοτώσουν όλο τον κόσμο.
-Οι ανεμογινήτριες κάνουν «τσακ τσακ» και είναι βλαβερές.
-Οι ανεμογενήτριες χρειάζονται τεράστια θεμέλια που καταστρέφει την φύση.
- Οι εταιρείες που συλλέγουν μέταλλα, πλαστικό, γυαλί και χάρτη τα συμπιέζουν και κάνουν τεράστια κέρδη
- Τα φωτοβολταϊκά είναι πολύ ακριβά και χρειάζονται πολύ χρόνο για
αποπληρωμή.
- Τα φωτοβολταϊκά αντανακλούν πίσω στο διάστημα την ηλιακή ενέργεια και έτσι
η γη θα παγώσει.

Ακολούθησαν στην σύναξη φράσεις γιατί η οργάνωση δεν παρουσιάζεται όπως έπρεπε :
- Γιατί η ομάδα έχει πολύ λίγα μέλη
- Γιατί δεν παρουσιάζεται από το ραδιόφωνο και τηλεόραση
- Γιατί η εφημερίδα έχει τόσο λίγη κυκλοφορία

Τα ερωτήματα αυτά απαιτούνται πολύ εύκολα με την εχθρική διάθεση της οργάνωσης.

Ποιος καθαρός οικολόγος και υποστηρικτής της αειφόρου ανάπτυξης και ανανεώσιμων πηγών ενεργείας θα ενδιαφερθεί να γίνει μέλος σε ομάδα που είναι εναντίον όλων των ανανεώσιμων πηγών ενεργείας.

Από την στιγμή που κάποιος αποφάσισε να βάλει στην στέγη του φωτοβολτάϊκα συστήματα και να ξοδέψει τα χρήματα του στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι περισσότερο οικολόγος από όλα τα μέλη των οικολογικών οργανώσεων της Κύπρου μαζί. Τι θα πούμε για τον άλλον που ξόδεψε μερικά εκατομήρια για την αγορά μιας κούπας ή τους άλλους που εδώ και 20 χρόνια προσπαθούν να πείσουν τους οικολόγους για να τοποθετήσουν μια ανεμογεννήτρια και έχουν πατηρήσει επανελημένα.
Έχουμε και αυτούς που έβαλαν μερικά εκατομμύρια για μαζεύουν μέταλλα, γυαλί, χάρτη και μπαταρίες αυτοκινήτων και αλλά. Τι είναι αυτοί ;– επιχειρηματίες; – οικολόγοι;
Κατά την γνώμη μου είναι Καθαροί Οικολόγοι. Διότι αν ήταν επιχειρηματίες θα έβαλαν τα λεφτά τους στην Οικοδομική βιομηχανία, Καζίνα, Καμπαρέ που έχουν άμεσο και περισσότερο κέρδος.

Υπάρχει λύση.
- Να παρατήσει η ομάδα να εναντιώνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αειφόρο ανάπτυξη
-Να βραβεύει με αναμνηστικό δίπλωμα ( έξοδα μηδέν) όλους όσους βάζουν τα χρήματα τους και προσπαθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας / αειφόρο ανάπτυξη και να τους κάνει επίτιμα μέλη.

Λύματα, στερεά απόβλητα και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Στις περισσότερες φάρμες ζώων τα λύματα συγκεντρώνονται σε μεγάλες χωματένιες λίμνες οι οποίες σιγά σιγά στεγνώνουν, αρκετό νερό εισχωρεί στο υπέδαφος και το δηλητηριάζει . Άλλο μέρος των λυμάτων επεξεργάζεται από τους φυσικούς μύκητες, που μετατρέπουν σε διάφορα αέρια πολύ πλησίον στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιούμε για μαγείρεμα τα οποίο με την σειρά του οξειδώνεται στον ατμοσφαιρικό αέρα και μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα . Τα περισσότερα ζώα που ψοφούν στις φάρμες στέλνονται στον απετοφρετήρα και καίγονται με την χρήση ντίζελ ή απλός πετούνται στις χωματερές. Και στις δυο περιπτώσεις τα ψοφίμια μετατρέπονται σε διοξείδιο ή μονοξείδιο του άνθρακα.
Στις φάρμες με πολλά φυτικά κατάλοιπα όπως γρασίδι, ποκαλάμες κλαδεύματα και άλλα που δεν μπορούν να γίνουν τροφή για τα ζώα, αν δεν καούν απλός αφήνονται στην ατμόσφαιρα. Αν καούν μετατρέπονται κατευθείαν διοξείδιο του άνθρακα, αυτά που αφήνονται στους αγρούς επεξεργάζονται από τους μύκητες μετατρέπονται σε μάζα αερίων που με την επαφή τους με την ατμόσφαιρα οξειδώνεται σε διοξείδιο του άνθρακα.
Τα ανωτέρω είναι φυσικό φαινόμενο που δεν μπορούμε να το σταματήσουμε. Δυστυχώς ή ευτυχώς ζούμε στο πλανήτη ΓΗ που έχει βάσει τον άνθρακα.
Ότι φυσικό φαινόμενο δεν μπορούμε να το καλυτερέψουμε, προσπαθούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να παράγουμε ενέργεια χρήσιμη για τον άνθρωπο.
Έτσι τα λύματα τα φυτικά κατάλοιπα και τα κουφάρια των ζώων αφού τα τεμαχίσουμε σε μικρά κομματάκια τα συγκεντρώνομε σε ένα μεγάλο δοχείο αεροστεγώς κλειστό ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα . Εκεί οι πανταχού παρόντες μύκητες τα επεξεργάζονται και παράγουν αέρια που είναι πολύ πλησίον στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιούμε για μαγείρεμα. Σε αυτή την περίπτωση δεν οξειδώνονται – δεν υπάρχει οξυγόνο, και παραμένουν στην κατάσταση που ευρίσκονται μέχρι να τα χρησιμοποιήσουμε. Η χρήση του αερίου αυτού είναι εύκολη, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για μαγείρεμα ή να το περάσουμε από μηχανές εσωτερικής καύσης που είναι συνδεδεμένες με γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο , οξειδώνεται και μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα. Το ρεύμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την φάρμα ή μπορεί να πολωθεί στη ΑΗΚ.
Το νερό που παραμένει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πότισμα. Το κλειστό δοχείο είναι αναερόβιος βιολογικός σταθμός σε αντίθεση με τους κοινούς αερόβιους βιολογικούς σταθμούς.
Δεν συνιστάται το άνοιγμα του δοχείου με το μίγμα αυτών των αερίων όπως δεν συνιστάται το άνοιγμα των φιαλών μαγειρικού υγραερίου που έχουμε στα σπίτια μας.

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΡΕΥΜΑΤΑ ΕΚΚΙΝΗΣΕΩΣ

Είναι αλήθεια ότι όλες οι ηλεκτρικές μηχανές ανεξάρτητα αν εργάζονται ως γεννήτριες ή μοτέρ έχουν σε κάποιο βαθμό ρεύματα εκκίνησης. Συνήθως οι τεχνικοί τα αποκαλούν αυτό το φαινόμενο για τα μοτέρ συνεχούς ρεύματος «δάγκωμα» και για της γεννήτριες «τσακ τσακ»
Για να καταλάβουμε τι εννοούμε ας αναλύσουμε τα ρεύματα εκκίνησης του εκκινητή κάποιου αυτοκινήτου. Το μέσο αυτοκίνητο έχει ένα εκκινητή περίπου
60 Α στα 12 Βολτ. Την ώρα της εκκίνησης το ρεύμα που περνά μέσα από τα πηνία του (μαξιλάρια) υπερβαίνει κατά πολύ τα 60 Α. Παλαιότερα προσπάθησα να μετρήσω αυτά τα ρεύματα με ένα αμπερόμετρο 120 Α, χωρίς αποτέλεσμα . Δεν είναι δυνατό να παρακολουθήσω τον δίκτη ,συμβαίνει πολύ γρήγορα. Αλλά είναι δυνατό να δούμε τα αποτελέσματα στον συσσωρευτή, έπειτα από μια σειρά ανεπυτιχών εκκινήσεων ο συσσωρευτής «αδειάζει» υπερθερμαίνεται μαζί με όλα καλώδια που τον συνδέουν. Τώρα προσπάθησα να μετρήσω τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία που παράγει ο εκινητής. Επειδή δεν μπορούσα συχρόνος να εκκινώ το αυτοκίνητο και να βλέπω την μέτρηση, απλός κάθισα στην θέση του οδηγού και πάτησα τον εκκινητή και συχρόνος προσπάθησα να δω το αποτέλεσμα. Δεν είναι δυνατό να διαβαστεί. Ο μετρητής με το πάτημα του εκκινητή γράφει στιγμιαία μια ποσότητα μαγνητικού πεδίου εκτός πραγματικότητας και αμέσως επιστρέφει στην πρότερα ένδειξη. Δεν γνωρίζω αν είναι βλαβερό το δεδομένο μαγνητικό πεδίο για τον άνθρωπο, πρέπει να αποταθούμε σε ιατρικούς λειτουργούς . Αλλά αν είχα βηματοδότη που είναι ηλεκτρομαγνητική συσκευή δεν θα καθόμουν στην θέση του οδηγού ή συνοδηγού.
Το φαινόμενο του «δαγκώματος» ή «τσακ τσακ» συμβαίνει σε μηχανές συνεχούς ρεύματος μέχρι 1kW.
Σε μεγάλες ανεμογεννήτριες που χρησιμοποιούν ασύγχρονες ή σύγχρονες γεννήτριες παίρνονται όλα τα απαραίτητα μετρά με μηχανικούς ή ηλεκτρικούς συμπλέκτες που μηδενίζουν τα φαινόμενα ρευμάτων εκκίνησης.
Ασύγχρονος μηχανή είναι η μηχανή που το ηλεκτρικό πεδίο έχει κάποιο ασυχρονισμό από το μαγνητικό πεδίο και ενώ η σύγχρονη μηχανή το ηλεκτρικό βρίσκεται σε πλήρη συγχρονισμό με το μαγνητικό πεδίο.
Ας παρακολουθήσομε την εκκίνηση μιας σύγχρονης γεννήτριας 1000kVA (χρειάζεται μηχανικό και ηλεκτρικό συμπλέκτη)
Η ανεμογεννήτρια είναι σταματημένη, πάνω στις τεράστιες πτέρυγες τις ξεκουράζονται πάνω από χίλιοι γλάροι.
Οι αισθητήρες της γεννήτριας ανιχνεύουν ταχύτητα αέρα πάνω από 6 m/s. Οι αυτοματισμοί της γεννήτριας γυρίζουν την γεννήτρια κάθετα προς τον αέρα- οι γλαροί συνεχίζουν να κάθονται στις πτέρυγες τις. Ξεκινούν οι πτέρυγες να περιστρέφονται- οι γλαροί φεύγουν από τις πτέρυγες και κάθονται πάνω στην οροφή της γεννήτριας. Σε λίγα λεπτά οι πτέρυγες αναπτύσσουν την μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν 17 γύρους ανά λεπτό, μπορούμε ελεύθερα να μετρούμε τους γύρους. Ο μηχανικός ρυθμιστής ταχύτητας έχει ρυθμίσει την κλίση των πτερυγίων για την δεδομένη ταχύτητα του αέρα. Στην συνέχεια ο ηλεκτρικός συμπλέκτης συμπλέκει τα πτερύγια που έχουν ταχύτητα 17 γύρους ανά λεπτό με τον επιταχυντή (οι τεχνικοί τον λέγουν redactor) και σταθεροποιούν την ταχύτητα στην έξοδο του επιταχυντή στους 1500 γύρους ανά λεπτό . Ο δεύτερος συμπλέκτης συμπλέκει τον επιταχυντή με την σύγχρονη γεννήτρια. Η γεννήτρια αρχίζει να παράγει ρεύμα αλλά πριν να δοθεί στο δίκτυο ο ηλεκτρονικός υπολογιστής την συγχρονίζει με το εξωτερικό δίκτυο στα 415V και 50 Ηz και τότε μόνο αφήνει το ρεύμα να περάσει στο δίκτυο οι γλαροί συνεχίζουν να κάθονται στην οροφή της γεννήτριας, περιμένουν κάποιο τεχνικό να πετάξει ένα κομμάτι από το γεύμα του. Σε περίπτωση που αλλάξει ταχύτητα η διεύθυνση ο αέρας ο υπερδύναμος ηλεκτρονικός υπολογιστής δίνει τις απαραίτητες οδηγίες και τα άνω δεδομένα 17 γύρους ανά λεπτό, 1500 γύρους ανά λεπτό 415V , 50 Hz παραμένουν σταθερά.
Από μετρήσεις στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία γύρο από τις γεννήτριες αν δεν υπάρχει άλλη πηγή πεδίων είναι αμελητέα χαμηλά, ο λόγος είναι ότι η μεγάλες ηλεκτρικές μηχανές είναι τελείος κλειστές, και επιπρόσθετα ο μεταλλικός πύργος δεν αφήνει τίποτα να διαφύγει. Δεν παρατηρούνται απότομες αλλαγές, ρεύματα εκκίνησης ή αλλά φαινόμενα. Γύρο από της ανεμογεννήτριες δεν ακούγονται θόρυβοι ή μπορούμε να πούμε ότι είναι αθόρυβες.
Ο λόγος είναι απλός, όσο πιο μεγάλο είναι ένα μοτέρ ή γεννήτρια είναι πολύ πιο ακριβή και τα εργοστάσια παραγωγοί παίρνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην εμφανιστούν αυτά τα φαινόμενα.
Για μια στιγμή φανταστείτε τι θα γίνει αν στην θέση της σύγχρονης μηχανής στην ανεμογεννήτρια ήταν μια γεννήτρια συνεχούς ρεύματος όπως ο εκκινητής στο αυτοκίνητο σας. Με την εκκίνηση του θα έτρεμε όπως τρέμει το αυτοκίνητο σας κατά την εκκίνηση, μαζί με τον πύργο και το βέβαιο θα κατάρρεε.

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΗ ΘΕΜΕΛΙΟΣΗΣ

Είναι αλήθεια ότι οι ανεμογεννήτριες χρειάζονται καλή θεμελίωση. Δηλαδή η θεμελίωση τους για μια γεννήτρια 1000kVA είναι περίπου 10Χ 10 μέτρα και βάθος περίπου 10 μετρά. Είναι μεγάλη θεμελίωση ή μικρή. Για παράδειγμα η θεμελίωση μιας μικρής κατοικίας σε ένα οικόπεδο είναι περίπου 25 Χ 25 μέτρα και βάθος αν δεν υπάρχει υπόγειο 2 μέτρα. Κάμετε τις πράξεις και αποφασίστε τι είναι πιο καταστροφικό για το περιβάλλον συνυπολογίζοντας το ότι οι κατοικίες μας είναι καταναλωτές ενέργειας ενώ η ανεμογεννήτρια είναι παραγωγός ενέργειας.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Είναι αλήθεια ότι τα φωτοβολταϊκά είναι πολύ ακριβά και θέλουν αρκετό χρόνο για να γίνει η απόσβεση και να φέρουν κέρδος. Αλλά είναι τα μοναδικά ηλιακά συστήματα που δεν έχουν κινητά μέρη και μετατρέπουν την ηλεκτρική ενέργεια κατευθείαν σε ηλεκτρική.
Τα φωτοβολτϊκά πλαίσια δεν αντανακλούν αλλά απορροφούν την ηλιακή ενέργεια όπως κάθε μαύρο ή σκούρο σώμα π.χ άσφαλτος. Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια όπως και ο άσφαλτος αντανακλούν περίπου 3-5% και η θάλασσα αντανακλά περίπου 80-90% πίσω στο διάστημα.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕΤΑΛΛΩΝ, ΧΑΡΤΙΟΥ, ΠΛΑΣΤΚΟΥ, ΓΥΑΛΙΟΥ ΚΤΛ.

Τελευταίος ακούγονται πολλές κατηγορίες για τους ιδιώτες που κάνουν «Υπερκέρδη» με την ανακύκλωση μετάλλων, χαρτιού, πλαστικού και γυαλιού. Κατηγορούνται ότι τα συμπιέζουν σε κύβους και ακολούθως τα στέλνουν στο εξωτερικό κάνοντας τεραστία κέρδη. Έχω επισκεφθεί εργοστάσια που ασχολούνται με την ανακύκλωση στο εξωτερικό και δεν διαφέρουν τίποτα από τα εργοστάσια που έχουμε στην Κύπρο εκτός οπό το μέγεθος τους.
Όλες οι εταιρείες ανακύκλωσης έχουν τα δικά τους οχήματα που μια φορά την εβδομάδα μαζεύουν μέταλλα , άλλη ημέρα χαρτιά, άλλη ημέρα πλαστικό και άλλη ημέρα γυαλί. Κάποιες άλλες μέρες τα οχήματα του δημαρχείου μαζεύουν τα υπόλοιπα. Σε κάποιες περιπτώσεις τα ιδιοτηκά και δημαρχιακά οχήματα βρίσκονται σε συνεργασία. Στα ιδιοτηκά εργοστάσια αφού διαλεχθούν ακόμα μια φορά συμπιέζονται σε κύβους και στέλνονται σε άλλα εργοστάσια για περαιτέρω επεξεργασία. Δεν γνωρίζω πόσα στοιχίζουν αυτά τα εργοστάσια αλλά δεν νομίζω ότι βλέπουν κέρδος τα πρώτα 10 χρόνια.

No comments:

Post a Comment