Monday 7 May 2012

067 ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΑΠΟ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ- ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ


ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ.ΠΑΡΠΑΣ  BSc.,MSc (Eng) Phd (El. Eng)
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
TEL 99680229  FAX 22420034
email gtparpas@cytanet.com.cy

067 ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ ΑΠΟ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΑ- ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Αναφέρομαι στο επώνυμο  άρθρο ¨Δωρεάν θέρμανση από τηγανέλαια¨   από τον  Λουκά Πάρπα  στον Φιλελεύθερο στις 7/02/2012 σελίδα  ¨ρεπορτάζ ¨/23.
Παραβλέπω τα σενάρια για επιστημονική φαντασία, η μέθοδος είναι γνωστή από τον καιρό που ο Ρούντολφ Ντίζελ(1858 -1913) (είναι όνομα όχι καύσιμο) εφεύρε την μηχανή εσωτερικής καύσης (1892)  που φέρει το όνομα του. Τα καύσιμα που χρησιμοποίησε ήταν σπορέλαια, - ΒΙΟΝΤΙΖΕΛ. Το ορυκτό ντίζελ εφευρέθηκε πολύ αργότερα.
Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος για να μαζεύονται τα τηγανέλαια από τα σπίτια. Ίσος να δοθούν σε κάθε νοικοκυριό ειδικά δοχεία για να τα μαζεύουν και κάποια υπηρεσία να τα συλλέγει.
Η μέθοδος που τα προσκομίζουν τα παιδιά τα τηγανέλαια μου θυμίζει τον παππού μου που μου έλεγε ότι κάθε πρωί τα παιδιά έπρεπε να έφερναν στο σχολείο ένα κούτσουρο ή ένα θρουμπί για την τσιμινιά του σχολείου.
Έτσι και τώρα τα παιδιά πρέπει να φέρνουν ένα μπουκάλι τηγανέλαιο.(την ημέρα, την εβδομάδα τον μήνα – δεν αναφέρεται)
 Τα παιδιά που τυχαίνει να μην έχουν σπίτι τηγανέλαια απλός αγοράζουν ένα μπουκάλι λάδι, (αν είναι σπορέλαιο καλώς , αλλά βλέπω μπουκάλες από πανάκριβο ελαιόλαδο-σφραγισμένες).
Αν γίνεται για εκπαιδευτικούς σκοπούς, μπορούν τα παιδιά να φέρνουν μια φορά τον χρόνο από ένα μπουκάλι τηγανέλαιο έστω και καθαρό σπορέλαιο για να δουν πως μετατρέπετε σε βιοντίζελ.  Δεν το θεωρώ όμως ότι είναι εκπαιδευτικό να μαζεύουν τα παιδιά 4000 κυβικά μέτρα τηγανέλαια ανά έτος.
Δεν είμαι εναντίον της παραγωγής βιοντίζελ αλλά πρέπει να βρεθεί άλλη μέθοδος μαζέματος των τηγανελαίων από τα σπίτια μας. 

No comments:

Post a Comment