Wednesday 23 May 2012

072 ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ Τ.ΠΑΡΠΑΣ  BSc.,MSc (Eng) Phd (El. Eng)
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
TEL 99680229  FAX 22420034
email gtparpas@cytanet.com.cy

072 ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Αναφέρομαι στο  άρθρο της  Χριστίνας Νικολάου   με τίτλο ¨ Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για ανανεώσιμο κέρδος¨    στον Φιλελεύθερο ημερομηνίας 21/02/2012 σελίδα  ¨8/Απόψεις¨.
Στο άρθρο  δεν μπόρεσα να κατανοήσω αν η συγγραφέας είναι υπέρ η εναντίων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).
Επίσης τα ΑΠΕ έκαμαν πολλούς εκατομμυριούχους, αλλά πριν να αγαπήσουν τα ΑΠΕ, ήταν δισεκατομμυριούχοι.
Κανένας δεν πλούτισε από τα ΑΠΕ αλλά δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Χώρος για εγκατάσταση ΑΠΕ υπάρχει. Είναι η στέγες των σπιτιών των εργοστασίων , δεξιά και αριστερά από τους αυτοκινητόδρομους, χαλήτικη  γη, θάλασσα και άλλες άχρηστες περιοχές.
Τα ΑΠΕ είναι η ακριβή τεχνολογία που παράγει δωρεάν ενέργεια. Επίσης  τα ΑΠΕ δεν μπορούν μόνα τους να μας λύσουν το ενεργειακό μας πρόβλημα. Τεχνικοί λόγοι δεν επιτρέπουν να ενώνονται με το δίκτυο της ΑΗΚ την ιδία ώρα και να παράγουν περισσότερα από 20%- ασταθείς παραγωγικές μονάδες όπως φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες.
Επίσης δεν μπόρεσα να κατανοήσω αν η συγγραφέας είναι υπέρ ή εναντίον  της χρήσης φυσικού αεριού για παραγωγή ενέργειας.
Οι μηχανικοί είναι υπέρ του φυσικού αερίου επειδή πιο εύκολα καίγεται στις εξωθερμικές ή εσωτερικής καύσης γεννήτριες, και με πολύ πιο εύκολο τρόπο φιλτράρεται και αφήνει  στην ατμόσφαιρα μόνο CO2 και ελάχιστα αλλά χημικά. Σύμφωνα με το ΙGU+Eurogas (International Gas Union +Eurogas) ανά kWh (κιλοβάτ-ώρα)   από κάρβουνο παράγεται 0,32 kg, από πετρέλαιο  0,26  kg και από φυσικό αέριο 0,20 kg  CO2.  
 Εντωμεταξύ ο ΡΑΕΚ δεν δέχεται αιτήσεις για εγκατάσταση ΑΠΕ από 20-150kWe,το Ίδρυμα ενέργειας δέχεται αιτήσεις για χορηγία μέχρι τις 30/10/2012, η ΑΗΚ δέχεται  διακανονισμό για την θέση μετρητή και ζητά άδεια οικοδομής για να εκδώσει ορούς σύνδεσης.
Χρειαζόμαστε καθαρές αποφάσεις για τις ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΙΑΣ.

No comments:

Post a Comment